Читать «Київська Русь» онлайн - страница 78

Петро Петрович Толочко

Справді, уже події, що безпосередньо сталися після рішення віча 1136 р. (про вигнання Всеволода), показали, що волелюбні новгородські бояри не могли обійтися без князя. Вигнавши одного, вони тут-таки запрошували іншого. Цього разу їх обранцем виявився Святослав Ольгович. Причому вибір цей не був одностайним волевиявленням усіх бояр. Багато з них бажали повернення на новгородський стіл Всеволода і, очевидно, вели з ним якісь переговори, про що свідчить несподіваний прихід Всеволода на північ, до Пскова, де він мав очікувати свого часу. Але змову було розкрито, і в Новгороді знову спалахнув заколот: “Не всхотеха людье Всеволода”. Прихильники Всеволода змушені були тікати до Пскова або спокутувати свою “вину” великими грошовими виплатами.

Зміцнення позицій чернігівського князя Всеволода Ольговича в Новгороді, традиційно тісно пов’язаного з Києвом, виявилося тимчасовим. Його ставленик — брат Святослав — незабаром розділив участь Всеволода Мстиславича. На новгородський стіл посадили сина Юрія Довгорукого — Ростислава, що, безумовно, може розцінюватись як успіх політики дому Мономаховичів на чолі з великим князем Ярополком.

Такий несподіваний поворот подій викликав новий вибух невдоволення Всеволода Ольговича, що вилився у воєнний похід проти Переяслава. У союзі з половцями чернігівський князь іде в район Посулля і бере ряд порубіжних переяславських фортець. Щоб покінчити з претензіями Всеволода, Ярополк збирає проти нього значні сили, куди ввійшли: “Суждальци и Ростовци, с Полочаны и Смоляны І...) и Туровцѣ”. Крім того, київський князь одержав допомогу від угорського короля і 30-тисячний корпус берендеїв. Чернігів було взято в облогу. Не маючи змоги відстояти місто, Всеволод вирішив тікати до половців. Здійсненню цього плану перешкодило чернігівське віче, яке звернулося до князя з такими словами: “Ты надѣешися бѣжати в Половцѣ, а волость свою погубиши: то к чему ся опять воротишь? луче того останися высокоумья своего, и проси си мира”.

Можна тільки дивуватися, чому Ярополк знову не скористався своєю перевагою і не покарав “высокоумного” чернігівського князя. За умовами мирного договору, укладеного в містечку Моровійськ, Всеволод змушений був відмовитися від претензій на Київ, а Ярополк знову прибрав до своїх рук значні лівобережні володіння. Важко сказати, як би складалися подальші стосунки Всеволода і Ярополка, коли б не смерть київського князя, що сталася 18 лютого 1139 р.

Аналіз семирічного правління Ярополка в Києві дозволяє констатувати, що він не зміг гідно продовжити справу своїх знаменитих попередників — Мономаха і Мстислава. І сміливий, і розумний, Ярополк у той же час не відзначався рішучістю. Там, де треба було застосувати силу, він намагався вирішити питання компромісним шляхом. Насамперед це стосується Ольговичів, які не раз могли поплатитися за свої претензії на керівну роль в країні, але щоразу справа закінчувалась миром. Ярополк прагнув примирити Ольговичів і усунути їх від участі у вирішенні суперечок численних нащадків Мономаха. Літописець не шкодує епітетів для характеристики великого князя, але навряд щоб його політика знаходила підтримку у широких народних мас. Слова літопису, що Ярополк “хулу и укоръ прия на ся отъ братьѣ своея и отъ всихъ”, свідчать про те, що більш рішучим Ярополка хотіли бачити не тільки брати і племінники, а й населення Київської і Переяславської земель, яке страждало від постійних воєнних вторгнень Всеволода Ольговича.