Читать «Київська Русь» онлайн - страница 142

Петро Петрович Толочко

Дані археології засвідчують значну щільність сільського населення території Київської Русі.

Давньоруське місто

Вивченню давньоруського міста у вітчизняній історичній науці завжди приділялася велика увага. Поставлена ще в XVIII ст. В.М. Татищевим, М.В. Ломоносовим, Г.Ф. Міллером, М.М. Щербатовим, ця проблема була однією з центральних в дослідженнях XIX ст. (М.Ф. Берлинський, М.І. Костомаров, С.М. Соловйов, М.О. Максимович, В.О. Ключевський, М.С. Грушевський), а також у працях істориків XX ст. М.М. Покровського, С.В. Юшкова, М.М. Тихомирова, Б.Д. Грекова, Б.О. Рибакова, В.Т. Пашуто, В.Л. Яніна, П.П. Толочка та ін.

Постійним є інтерес до цієї теми і в археологів. Пояснюється він не тільки винятковим багатством археологічних матеріалів, що утримуються в міському культурному шарі, а й надзвичайно широким спектром проблем, які вони дозволяють вирішувати. Багаторічні широкомасштабні розкопки Києва, Новгорода, Чернігова, Старої Ладоги, Смоленська, Суздаля, Полоцька, Вишгорода, Білгорода, Ізборська, Любеча, Звенигорода, Мінська, Бреста, Гродно, інших давньоруських міст збагатили історичну науку якісно новими джерелами, дозволили відтворити яскраву картину їх історико-культурного і економічного розвитку.

Першопочатки найдавніших давньоруських міст відносяться до третьої чверті І тис. н.е. і збігаються в часі з процесами етнополітичної консолідації східнослов’янських племен. У літопису нова форма поселень дістала назву “град”. У розповіді Нестора про заснування Києва читаємо: “И створиша градъ во имя братья своего старѣйшаго”. Говорячи про уличів, він відзначав, що ті сиділи по Дніпру до моря “и суть грады ихъ и до сего дне”. Літопис не розкриває, що саме являли собою ці перші “гради”, але навряд чи можна сумніватися в тому, що вони були передусім адміністративно-політичними зосередженнями союзів племен, кріпостями в порубіжних районах, культовими центрами. Їх рештки виявлено в Києві, Чернігові, селі Зимно, поблизу міста Володимир-Волинський, в селі Пастирське на Черкащині, селі Бітиця на Сумщині, в Ізборську (Псковська область), Пскові і деяких інших пунктах. Типологічно вони близькі до моравських і польських “градів” VI — VIII ст.

Стародавній Київ. Макет

Визначення ранньосередньовічних східнослов’янських “градів” як племінних центрів, що набуло значного поширення в останні роки, досить умовне. Воно не розкриває їх соціальної суті. Тепер уже очевидно, що явище це характеризувало не первіснообщинну епоху в історії східних слов’ян, а перехідний етап їх суспільного розвитку, пов’язаний із народженням станових відносин. Свого часу П.М. Третьяков вжив щодо цих центрів термін “ембріон міста”. Це визначення досить точно виявляє соціальний зміст поняття “гради” VI — VIII ст. У них була закладена можливість переростання у феодальні міста, хоча вона не завжди реалізувалася. Більшість їх так і не стала містами — їх спалили кочовики або ж залишили поселенці у зв’язку з іншими катаклізмами.