Читать «Дар за бурята» онлайн - страница 260

Долорес Редондо

— Професор Сантос? Обажда се инспектор Саласар, извинявайте, че отново ви безпокоя.

— Няма нищо, с какво мога да ви бъда полезен?

— Хрумна ми нещо. Възможно ли е прогарянето по плата да се дължи на изстрел, произведен през него?

— Ще помисля — отговори професорът колебливо, — но мострата е прекалено малка, за да направим опита, без да я повредим окончателно…

— Това не бива да ви тревожи, разполагаме с още една мостра. Колко време би ви отнел анализът?

Няколко поредни светкавици и техните опашки разцепиха небето и осветиха нощта за миг, оставяйки в ретините ѝ тъмен отпечатък, който щеше да изчезне едва след няколко секунди.

— За да потърся подобни остатъци по тъканта, ще трябва да приложа теста на Уолкър. Разполагам с необходимото, но поради малките размери на мострата трудно ще я закрепя и изгладя… Смятам, че ще ми трябват двайсетина минути, за да получим проявяването.

— Нямате представа колко съм ви благодарна. Обадете ми се, когато сте готов, ще ви чакам.

Затвори и набра друг номер.

— Добър вечер, шефке, още ли сме на работа?

— Да, както и вие. Искам да ми кажете възможно най-бързо от кое съдилище точно е изчезнало оръжието, с което бе убит младши инспектор Ечайде… Обадете се на Сабалса, ако ви е нужна помощ, може би той ще успее да изрови тази информация.

Дъждът забарабани оглушително по покрива на автомобила, въздухът се разтресе от поредната гръмотевица и връзката прекъсна.

В апартамента на Йонан бяха открили само една гилза, въпреки че изстрелите бяха два. В съзнанието ѝ ясно изплува схемата на човешки силует, върху която доктор Ернандес бе отбелязала смъртоносните рани, очертавайки вероятната траектория на куршумите и лансирайки теорията за седналия стрелец, с която тя не се бе съгласила. Сега пред очите ѝ изникваше нова приемлива вероятност: убиецът да е стоял прав пред Йонан и да го е застрелял през джоба си или през подплатата на дрехата, в която е криел оръжието; при такова положение траекторията на куршума би очертала въпросния възходящ ъгъл и би повлякла частица от леката тъкан, която буквално е излетяла, увлечена от силата на изстрела, а после е увиснала заради лекотата си и падайки, се е заплела в по-грубите нишки на завесите, където е останала незабелязана заради еднаквия цвят. Очите ѝ се наляха със сълзи, докато мислеше за Йонан и съзнанието ѝ възстановяваше мига на неговата смърт. Видя го как отваря вратата, как превъзмогва първоначалното учудване, как се усмихва, както правеше винаги, и как кани убиеца си да влезе… Почувства, че сърцето ѝ се раздира от непреодолима мъка, докато момиченцето, което живееше някъде дълбоко, на дъното на мозъка ѝ, се молеше, полумъртво от страх, на бога на жертвите, отказвайки да отвори очи. Прехапа долната си устна толкова силно, че усети металния вкус на собствената си кръв. Нова светкавица освети нощта и трясъкът на гръмотевиците я застигна като живо същество, което я е преследвало през долините и най-сетне бе на път да я стигне. „Дамата идва.“ „Вече идва.“