Читать «Дар за бурята» онлайн - страница 246

Долорес Редондо

— Не е избирал убийците, избирал е жертвите. Вчера насочиха вниманието ми към един факт, който бях пропуснала, и сега започвам да мисля, че подборът на жертвите ни отвежда малко по-надалеч, карайки ни да се питаме кои са били тези жени и защо ги е избрал Берасатеги. Местни жителки, родени в Бастан, напуснали вече долината и починали на стотици километри от тук може би, но озовали се в крайна сметка в една пещера наблизо под формата на дарове. Каквито са били и девойките на брега на реката.

Сарасола сепнато се изправи.

— Освободени от всякакъв знак за зрялост, голи и обръснати като невръстни момиченца, без обувки, без грим, като дар в чест на непорочността, на завръщането към традицията, лишавани от въздух до смърт.

Сарасола прекара ръка през очите си и ги разтърка, сякаш се опитваше да изтрие от ретините си нарисувания от нея образ.

— Виктор Оярсабал е бил син на властна жена и с избора си на съпруга е повторил модела. Започнал да пие още много млад, опитвайки се да потисне желанието си да убива. Известно време мислел, че го е постигнал. Веднъж го попитах как е успял и той ми каза, че ходел на терапия. Споменах му за групата анонимни алкохолици, които се събираха в енорийската църква, но той отвърна, че предпочитал дискретността на една терапевтична група в Ирун. Изпратих запитване по имейла. Едва ли ще имат проблем да ми посочат името на терапевта, но би било излишно да стоя тук и да си губя времето, ако вие можете да ми го кажете и да потвърдите предположенията ми. Кажете ми, отче, в зловещия си архив доктор Берасатеги споменава ли да е лекувал Виктор Оярсабал, известен като Басахаун?

Сарасола кимна утвърдително и сви устни, докато тя клатеше невярващо глава и се навеждаше напред, опирайки лакти върху коленете си и закривайки лице.

— Не сте смятали да ми кажете — каза тя изумено.

Сарасола си пое дълбоко дъх, преди да заговори.

— Така е по-добре, повярвайте ми.

— По-добре за кого? Не си ли давате сметка за какво чудовищно нещо става дума?

— Фактите са налице, аз въобще не съм ви бил нужен. Тези мъже са мъртви, Берасатеги — също, а вие самостоятелно сте стигнали до заключението.

— Не, тук грешите, нещата не са приключили. Вчера, докато гледах записа от охранителните камери във вашата клиника, почувствах огромно разочарование… Отначало не можех да си го обясня, но това ми се случва винаги когато нямам задоволителен отговор. Кажете ми, ако Берасатеги е бил подбудителят, кой е подтикнал него самия да се самоубие? Защото в едно съм сигурна — че това не е било лично решение. Аз разговарях с него същата сутрин и той беше по-близо до бягството, отколкото до самоубийството. Кой му е заповядал да умре, също както на Росарио? Възможно е събитията, за които разказва вашият защитен свидетел, да са се случили преди трийсет години, но тази секта е толкова жива, колкото и тогава, а може би и по-укрепнала, по-добре прикрита и с повече опит. Членовете ѝ са пуснали пипала в обществото ни, навлекли са одеждите на успеха и почтеността, но всъщност не са по-различни от вещиците, нарисувани от Гоя. Мрачни и зловещи личности, които не са се отказали от смъртоносните си ритуали, така че престанете да укривате истината. Вие сте имали възможността да прочетете докладите на Берасатеги. Защо е избрал тези жени?