Читать «Избраница» онлайн - страница 6

Труди Канаван

Когато останалите новаци се забързаха към входа, Сония усети как някой леко я докосва по рамото. Тя се обърна и видя Ротан.

- Не се притеснявай. Всичко ще свърши скоро - успокои я той.

Тя му се усмихна в отговор.

- Не се притеснявам, Ротан.

- Ха! - Той леко я побутна по рамото. - Тръгвай тогава! Не ги карай да чакат.

Пред входа вече се беше натрупала малка тълпа. Лорд Оусън стисна устни.

- В колона по един, моля!

Докато новоприетите ученици се строяваха, лорд Оусън погледна към Сония. По устните му се плъзна бърза усмивка и Сония кимна в отговор. Тя се нареди зад последното момче в колоната. В този момент тих разговор привлече вниманието й.

- Тази поне си знае мястото - прошепна някой.

Сония леко завъртя глава и видя две киралийски жени, застанали наблизо.

- Това е момичето от копторите, нали?

- Да - отговори първата. - Казах на Вина да се държи по-надалеч от нея. Не искам милото ми момиче да прихване някакви отвратителни навици - или болести.

Сония отмина нататък и не чу отговора на другата жена. Допря ръка до гърдите си и установи с изненада, че сърцето й се е разтуптяло бясно. „Трябва да свикнеш с тези неща - каза си. - Тепърва ще има да ги слушаш”. Потисна желанието си да се обърне към Ротан и да го погледне, изпъна рамене и продължи с останалите новаци по дългата пътека към центъра на залата.

Щом минаха през входа, се озоваха между високите стени на Заседателната зала. Заети бяха по-малко от половината места от всяка страна, въпреки че тук бяха почти всички магьосници, живеещи в Гилдията и в града. Сония се обърна наляво и срещна студения поглед на възрастен магьосник. Набръчканото му лице се намръщи, очите му проблеснаха.

Сония усети как лицето й пламва и сведе поглед към пода. С раздразнение осъзна, че ръцете й са се разтреперили. Нима щеше да допусне да се стряска така от погледа на един старец? Тя си придаде изражение на пълно спокойствие, или поне се надяваше, че е такова. После прекара поглед по редиците от лица..... и едва не се спъна, защото усети как коленете й омекват.

Струваше й се, че всички магьосници в залата гледат към нея. Преглътна и заби поглед в гърба на момчето пред нея.

Когато новаците стигнаха до края на пътеката, Оусън насочи първия наляво, втория - надясно и така, докато всичките не се строиха в редица по широчината на залата. Сония се оказа в средата на редицата, срещу лорд Оусън. Той стоеше безмълвен, наблюдавайки нещо зад гърба й. Тя чу тътрене на крака и дрънчене на накити и се досети, че родителите се настаняват в редиците от столове отзад. Когато всичко утихна, Оусън се обърна и се поклони на Висшите магове, насядали в амфитеатрално разположените кресла в предната част на Заседателната зала.

- Представям ви летния набор от новоприети ученици.

-Сега, когато сред тях има някой познат, е много по-интересно - отбеляза Денил, когато Ротан зае мястото си.

Ротан се обърна към приятеля си.

-Но нали миналата година сред новоприетите беше племенникът ти?