Читать «Ответен удар» онлайн - страница 74

Брад Тор

- Значи, не би могло да се и извърши клониране в стил “Джурасик парк”.

- Няма как да знаем със сигурност. Щом изолираме ДНК, която е на възраст от порядъка на десет до петнадесет хиляди години, науката би могла, подчертавам, би могла да възвърне към живот видове от плейстоцена, но няма да е лесно. Отличен пример за най-добре съхранени плейстоценски видове, открити, са вълнестите мамути. В техния случай обаче сме получили единствено къси нишки на митохондриална ДНК, а не ядрената ДНК, необходима за клонирането. Клонирането е доста сложна работа и се радвам, че не се занимавам с него.

Ванеса усети, че Харват все още не е разбрал напълно каква е специалността на господин Уиткоум, затова реши да хвърли повече светлина:

- Поради липсата на по-подходящо обяснение, онова, което върши Алън, е да се вслушва внимателно в много древна ДНК. Тя му говори.

- Като във филма “Повелителят на конете“ - пошегува се Джилиън.

Ванеса кимна и се усмихна.

- Древната ДНК може да ни каже много неща за живота на хората, за хранителните им навици, и което е по-важно, за начина, по който са умрели. Това е основната област на проучвания на Алън - строежът на древните болести на молекулярно ниво. Изучавайки как органичната структура на болестите се е променяла във времето, можем да разберем по-добре как да противодействаме и може би дори как да победим днешните болести.

- Например - вмъкна Алън - съвсем наскоро научихме, че епидемията от едра шарка през средните векове - обърнете внимание, не чумата, а едрата шарка - е оставила поколения хора с рядък генетичен дефект, който ги защитава от инфектиране с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН. По наши приблизителни изчисления, около един процент от потомците северноевропейците са фактически имунизирани срещу ХИВ. И от този един процент най-добре защитени са шведите. Средните векове не могат да се нарекат древна история, но точно тази част от науката влиза в моето поле на действие.

- Разбираш ли - добави Джилиън, - ако успеем да локализираме първоначалния източник на заболяването или намерим органична материя от някого, който е бил изложен на въздействието на оригиналния щам и е оцелял, Алън може да ни каже много за мистериозната болест.

- Ще се намери ли лек за нея?

- Това е доста труден въпрос, но ако разполагаме или с първоначалната ѝ форма, или с органичната материя на преболедувал и оцелял човек, бихме имали изгледи за успех.

В общи линии, семейство Уиткоум бяха учени изследователи и макар на Харват да не му се удаваше да вникне в работата им, то поне можеше да разбере как търсеха отговори в своите проучвания.

- Добре, да предположим за момент, че онова, което е убило хората в Асалаам, е създадено с помощта на отровата на моравата змия. Какъв е източникът на останалите симптоми? Жертвите в напреднал стадий на тази болест изглеждат като гости на парти на граф Дракула - още една препратка към поп културата, но това бе най-подходящото описание, за което Харват се сещаше.

- Повдигнахте изключително интересен въпрос, който ни затруднява, откакто Джилиън за пръв път ни запозна със случая - отвърна госпожа Уиткоум. - Можем само да предполагаме, че това е или производна на отровата от Azemiops feae, която още не познаваме, или самата отрова, използвана в комбинация с нещо друго. Прегледах обстойно „Артхашастра“ от начало до край, но не открих нищо, което да предизвиква пълната гама от наблюдаваните симптоми.