Читать «Ответен удар» онлайн - страница 75

Брад Тор

- Онова, което също изглежда нелогично, е защо болестта засяга само хора, които не изповядват исляма. Как това нещо би могло да бъде специално разработено да поразява представители на конкретни религии?

- Надали става дума за нещо такова - каза Алън. - Според мен причината е друга - например заразяване на храната и водата, което е популярен метод за подчиняване на врага още от зората на цивилизацията.

- Що се отнася до симптомите, които не се вписват в познатото въздействие на отровата от Azemioops feae - намеси се Джилиън, - случилото се може да е в резултат на нещо, което в научната общност понякога се нарича дуплициране.

- Какво е дуплициране? - поинтересува се Харват.

- Дуплицирането е комбиниране на две болести, за да се постигне по-силен смъртоносен ефект от този, който всяка от тях би имала поотделно. Австралийски учени наскоро доказаха тази теория съвсем неволно, когато включиха имунорегулаторен ген в състава на вируса на мишата шарка. В резултат се получил чудовищно силен вирус на мишата шарка, който бил по-вирулентен от всичко видяно досега.

- Опасенията на експертите по биотероризъм са, че е възможно този метод да бъде приложен и към други естествено съществуващи патогени като едрата шарка или антракса, което би повишило рязко тяхното смъртоносно въздействие.

- Да предположим, че в нашия случай става дума за дуплициране и че змийската отрова се добавя към нещо друго, за да се създаде по-мощно биооръжие. Въпреки всичко все още не разбирам по какъв начин са били заразени само немюсюлманите, докато никой от местните хора в селото не е пострадал - повтори Харват.

- Самото дуплициране може да представлява двоен удар - отговори Алън. - Възможно е само хората, инфектирани със субстанция А, да се разболяват, когато са изложени на субстанция Б, и получаващата се комбинация АБ да става по-смъртоносна, отколкото са А и Б поотделно.

- Или както вече стана дума - каза Джилиън, - може да има някакъв вид ваксина, за който не знаем.

- А „Артхашастра”? - попита Харват. - Описва ли начина на разпространение на змийската отрова?

Ванеса потвърди с кимване.

- Има множество средства за разпространение: натриване на глави на стрели, покриване на остриетата на мечове и копия. Но в едно от най-интересните сведения, на които се натъкнах, се описваше средство, с помощта, на което отровата се превръща в кристалообразна субстанция, наподобяваща кокаин, и се стрива на фин прах. Токсичният прах може да бъде разпръснат в някое поле, през което минава вражеската войска, за да залепне по дрехите. По този начин инфекцията се осъществява както чрез контакт с кожата, така и чрез вдишване. Древните са били много изкусни в използването на отровен дим, който да пренесе техните химически и биологични агенти на полесражението. Ключът се криел във ветровете, които трябва да духат срещу врага и да не се обръщат срещу вас. Съвременните армии със сигурност не влизат често в ръкопашен бой и рядко използват остри оръжия. Затова съм склонна да заложа на прахобразния или димен вариант. Но може и да греша. Трябва ни повече време да проучим въпроса. - Ванеса погледна часовника си. - Става късно. Имам да отговоря на доста имейли, а утре искам да започна работа по-рано. Предлагам да приключим за днес. И двете свободни стаи са приготвени, така че можете да пренощувате тук. Ще се срещнем в кабинета ми сутринта. Какво ще кажете за осем?