Читать «Ответен удар» онлайн - страница 24

Брад Тор

Държавният секретар Дженифър Стейли попита:

- Господин директор, имаме ли сигурни доказателства, че този институт е свързан по някакъв начин с тайни оръжейни програми?

- Да.

- Каква е връзката?

- Джамал Махмуд.

- Кой е Джамал Махмуд? - поинтересува се Драйхаус.

Вейл погледна към президента и когато Рътлидж кимна с глава, обясни:

- Той е пакистански ядрен специалист. Преди две-три години в един тренировъчен лагер на Ал Кайда открихме проектирана от него система за разпръскване на антракс. ЦРУ участваше в екипа, който помогна за проследяването на Махмуд и задържането му извън Карачи. Така и не успяхме да намерим доказа неговите твърдения, че проектите му са били откраднати.

- Все още не виждам връзката.

- И Махмуд, и А. К. Хан - бащата на ислямската бомба - продавал ядрени тайни на Иран и Либия - са посещавали не само учените, но и големи спонсори на Ислямския институт за наука и технологии.

Държавният секретар протегна длани пред себе си, сякаш да претегли чутото, и каза:

- Значи, от една страна, имаме сериозна мистериозна болест, регистрирана единствено в отдалечено иракско село, и от друга, високопоставен агент на Ал Кайда, убил група учени, свързани с някаква ислямска изследователска организация. Още не виждам връзката.

Генерал Кърът премина към следващия слайд на лаптопа и отвърна:

- Няколко дни преди хората от Асалаам да започнат да се разболяват, Халид Шейх Аломари е бил забелязан да прекосява иракско-сирийската граница на по-малко от четирийсет и пет километра от селото. Имаме основание да смятаме, че Асалаам е бия жив тестов обект за вируса.

Това беше достатъчно. В залата не остана нито един човек, който би могъл да пренебрегне връзката с Ал Кайда.

- Това било, значи - констатира Джексън. - Ал Кайда вече участва активно в надпреварата за разработване на биологично оръжие.

Кърът представи организационна схема на Ал Кайда. Снимките на убитите и пленените от терористичната групировка бяха задраскат с наклонена черта или червен хикс.

- За съжаление така изглежда. Нанесли сме им такива значителни щети, че прибягват до все по-отчаяни ответни мерки. В известен смисъл сме ги принудили да поемат в радикално нови посоки, една, от които е сферата на химическата и биологичната война. Използват Ирак и Афганистан като оправдание за употребата на всякакви оръжия, до които могат да се докопат, за да ни прогонят от земите на мюсюлманите.

- Господи - отрони Драйхаус. - На това му казвам ответен удар. Изглежда, всяко действие, което предприемаме, независимо дали е успешно или не, се връща при нас с двойно по-опустошителна сила.

Това бе мисъл, която се въртеше в главите на всички присъстващи.

- Доброто, което вършим там, далеч надхвърля лошото - възрази държавният секретар.

- Надявам се - отвърна Драйхаус. - Но ако трябва да бъда откровен, опасявам се, че загубите ни скоро може да вземат превес над всякакви възможни победи.