Читать «Ответен удар» онлайн - страница 23

Брад Тор

- Не е просто вероятност - отвърна генерал Кърът. - Сигурни сме в това.

Секретарят по вътрешната сигурност Алън Драйхаус се прокашля и попита:

- Защо?

- Защото селото Асалаам не се е заразило случайно. То е било целева зона.

- Умишлена инфекция? - предположи Плезиер.

Кърът кимна.

- Защо сте толкова сигурен?

Генералът включи собствения си лаптоп и започна да проектира на мониторите поредица от снимки.

- Освен че всички линии за комуникация към Асалаам са били прекъснати, са били саботирани и малкото превозни средства, които са били колективна собственост на селяните - спукани гуми и други неща от този род. Никой не е могъл да излезе от селото. Някой е искал то да е напълно изолирано.

- Кой?

На свой ред директорът на ЦРУ Джеймс Вейл се включи в дискусията:

- Разполагаме с данни от паралелно разузнаване, които биха могли отчасти да отговорят на този въпрос. През последните два месеца високопоставен агент на Ал Кайда на име Халид Шейх Аломари е бил забелязан в Дубай, Аман, Дамаск, Кайро, Техеран, Рабат, Лахор и Багдад. По времето, в което е бил във всеки от споменатите градове, е умирал по един виден мюсюлмански учен. На пръв поглед всички смъртни случаи изглеждат естествени или като злополуки. Първоначално смятахме, че Аломари е предприел близкоизточна обиколка, за да събира средства или да координира едновременни нападения в градовете. Нямахме представа с какво се занимава, докато един от нашите анализатори не започна да „свързва точките“ и не се разбра, че наемникът извършва убийства.

- Казахте, че този Аломари бил високопоставен - намеси се Пол Джексън, съветникът по националната сигурност на американския президент. - Доколко високопоставен?

- Аломари е протеже на Бен Ладен, който му възлага само най-отговорните и сложни операции. Особено обезпокоително е предположението, че този агент на Ал Кайда има връзка със случилото се в Асалаам, защото основното му задължение е да изглажда концепцията и да дирижира най-опустошителните нападения, замисляни срещу Съединените щати. Той е единственият човек в Ал Кайда, за когото се твърди, че мрази Америка повече и от самия Бен Ладен.

- Но откъде знаем, че Аломари и убитите учени имат връзка със случилото се в селото? - попита секретарят по вътрешната сигурност Драйхаус.

- Защото, освен че вероятно са били умъртвени от Аломари, споменатите учени са работели по строго засекретен проект към една институция в Бангладеш, наречена Ислямски институт за наука и технологии. Официалната мисия на института е да работи за подобряване на живота на мюсюлманите по целия свят чрез напредък в науката и технологиите, но от известно време насам подозираме, че това не са истинските му цели.

- Защо?

- Посещават го множество учени от ислямски страни, за които смятаме, че участват в тайни програми за разработка на химическо, биологично или ядрено оръжие. Всъщност един от директорите на института особено много обича да цитира доктор Широ Ишии, който е бил шеф на японската програма за биологично оръжие по време на Втората световна война. Ишии твърдял, че ако едно оръжие е достатъчно значимо, че да бъде забранено, значи то заслужава да бъде включено в арсенала на една страна.