Читать «Ответен удар» онлайн - страница 226

Брад Тор

- Нека позная - каза Харват, - Фарук идва от клан, враждебен на кралското семейство.

- Бинго.

- Как тогава е бил назначен на тази служба?

- Това е като да ожениш две деца от враждуващи родове. Саудитската династия е назначила много от по-незначителните си врагове на постове с относителна власт с надеждата, че така ще си осигурят тяхната преданост.

Харват поклати глава.

- Тази тактика много им помогнала, няма що.

- Всъщност - отбеляза Рейнълдс - Фарук беше изключително лоялен към монархията много дълго време. Разкрил е безчислени заговори срещу династията на Сауд, дори в рамките на собствения си клан, и е изправил престъпниците пред съда.

- Каква е причината да се промени?

- Открил е религията.

- Уахабизмът - добави Харват с нотки на погнуса в гласа.

- Да, а няма нищо по-лошо от възроден мюсюлманин.

- Но кралското семейство не знае ли, че е поел по пътя на уахабизма?

- Надявам се да знае. Шефът на Фарук е един от саудитските принцове - принц Наваф бен Абдул Азиз. Ако Азиз не следи подчинените си, няма кого да упрекна, освен самия себе си, в случай че нещата тръгнат зле. Проблемът е, че кралското семейство управлява страната, водено от заблудата, че владее положението. Докато някой като Фарук не оплеска работите, ще си мислят, че всичко е наред.

- Само че, ако Фарук оплеска работите, ще е твърде късно да се предприемат каквито и да било мерки.

- Именно - потвърди Рейнълдс и отпи от уискито си. - Тези бунтове на улицата….Фарук е идеалният човек, който може да посее слуховете сред лидерите уахабитите. С лекота би могъл да изфабрикува достатъчно доказателства за уж повлияните от САЩ акции срещу ислямистите. Всъщност той е в отлична позиция да дирижира полицейските операции, за да даде на войнстващите мюсюлмани повод да се сплотят и надигнат.

- Което ни връща към друга причина да съм тук. Калъчкъ каза, че бунтът ще ескалира до такава степен, че саудитската монархия няма да има друг избор, освен да седне на масата за преговори с лидерите на уахабитите. Точно тогава е планирано да бъдат убити. Така ще изглежда, че зад всичко стои кралското семейство и ще избухне пълномащабна революция.

- А щом страната премине под режима на уахабитите, ще започне възраждането на мюсюлманския халифат в целия ислямски свят - повече от един милиард души.

Харват кимна в знак на съгласие и добави:

- Слушай, Чип, основният ми приоритет е да стигна до истината за тази болест и да намеря начин да я спра. Ако междувременно успеем и да осуетим плановете на Калъчкъ, още по-добре.

Рейнълдс остави питието си настрана.

- Какво искаш да направя?

- Трябва да разбера къде ще се проведе срещата между саудитската монархия и водачите на уахабитите. Там хората на Калъчкъ ще извършат покушенията и ако съм прав, принц Хамал ще им помогне. Той и Калъчкъ са единствените, които могат да ни дадат отговорите.

- Чакай малко. Мислиш, че Хамал и онези ислямисти ще натиснат спусъка? Та те са уахабити. Защо ще убиват собствените си духовни водачи?