Читать «Ответен удар» онлайн - страница 225

Брад Тор

- Знаеш ли нещо за някакъв таен водоизточник там? - попита Харват.

- Чувал съм едни небивалици за някакъв извор с вълшебна вода, които разпространява жалкият ѝ износител принц Хамал, но кой знае? От престоя си в тази страна съм научил, че Саудитска Арабия има повече тайни, отколкото пясък. Разковничето е кои тайни да оставиш заровени.

- Е, тази определено не е от тях - вметна Харват.

- Мислиш ли, че това в бутилките е вода от извора?

- Точно това ще установим - намеси се Джилиън.

- ,,Арамко“ разполага ли с лаборатория, която тя да използва? - поинтересува се Харват.

Рейнълдс извърна очи към часовника си.

- По това време лабораторията би трябвало да е напълно празна.

- Чудесно. Ще трябва веднага да ѝ осигурим всички условия. А междувременно, какво още можеш да ми кажеш за принца, който притежава този склад, и за неговите бойци?

- Доста - отговори Рейнълдс. - В службата имам досиета на всеки един от тях.

- Включително и снимки?

- Да. Защо?

- Защото съм почти сигурен какъв ще е следващият им ход.

След като остави Джилиън в просторната модерна лаборатория на „Арамко“ със събраните от нея проби и нареди на един от хората си да се погрижи за трупа на Зафир, Рейнълдс поведе Харват към асансьора, за да се качат до офисите на отдела по сигурността.

Понеже запасът му от молитвени килимчета се беше изчерпал, беше заменил пушката „Ремингтън“ с пистолет „Лес Беър 1911“, който беше измъкнал изпод предната седалка на тойотата си. Щом видя широко отворената врата на кабинета си, Чип извади оръжието от кобура на глезена си и даде знак на Харват да не вдига шум.

Понеже беше зарязал куфарчето за частите от Корана в склада, Скот извади своя ,, Хеклер и Кох” от една найлонова торба за смет и започна да прикрива и двамата, докато се придвижваха крадешком по коридора към офиса. Когато влязоха вътре, се оказа, че мястото е обърнато с главата надолу.

- Мамка му! - процеди Рейнълдс и се обади по телефона си на охраната долу. След кратък разговор на арабски, той затвори и каза: - Не мога да повярвам. Пуснали са тук горе заместник-министъра на разузнаването Фарук ал-Хафез.

- Онзи, който се е срещал с ислямистите и членовете на различни военни формирования?

- Казал е, че идва по работа.

- Мислиш ли, че той го е направил?

- О, да. Мога да се обзаложа също така, че е в дъното на онова, което се случи преди малко в склада.

Рейнълдс извади от бюфета бутилка ,,Бушмилс” и си наля чаша.

- Когато бях в склада първия път, ударих с приклада на пушката един от техните. Сигурно е видял достатъчно добре лицето ми, че да го опише на Фарук. Искаш ли? - попита той, като взе друга чаша.

- Не, благодаря - отговори Харват. - Откъде си толкова сигурен, че е замесен?

Рейнълдс пое голяма глътка от ирландското уиски и каза:

- Саудитска Арабия има две армейски формирования. Едното е Националната гвардия на Саудитска Арабия, която, както ти така ясно се изрази в склада, е предана на саудитското кралско семейство, династията на Сауд. Другото са Саудитските кралски наземни сили, привидно сформирани, за да защитават кралството от външни заплахи, но в действителност - за да служат като противовес на САНГ, в случай че кралското семейство реши да ликвидира всички враждебни кланове.