Читать «Ответен удар» онлайн - страница 228

Брад Тор

При вида на различните войници, застанали в почетен шпалир, кацането на военновъздушната база „Крал Фахад“ напомни на Харват за пристигането на президента на борда на „Еър форс 1“ във военновъздушната база Андрюс, щата Мериленд.

Докато слизаха по стълбата на чесната, ги лъхна ранният утринен въздух: той беше хладен и осезаемо по-различен от този в Рияд. Джилиън беше прекарала цялата предишна нощ в анализи на пробите и в телефонни разговори със семейство Уиткоум и други служители на Военномедицинския институт по инфекциозни болести във Форт Детрик. Успоредно с техните дискусии екипи на ФБР и агенти на екипа за издирване на опасни материали бяха обискирали със съдебни заповеди склада на Касим Наджар, както и фирмите на всички бизнесмени от списъка, намерен от Рейнълдс в риядския склад на принц Хамал. Всичко, което будеше подозрения, беше поставено в херметични контейнери и транспортирано във Форт Детрик за по-нататъшен анализ. Въз основа на пробите от мозъчна тъкан, взети от елитната войска на Ханибал, семейство Уиткоум беше успяло да потвърди предположенията на Алън - бесът действително беше основен компонент на болестта и гвардията на Ханибал е била ваксинирана срещу него. Но противобясната ваксина само увеличаваше устойчивостта на хората към болестта, без да си осигурява стопроцентов имунитет срещу нея. Тази информация обясняваше защо една от привързаните към тавана жертви в полицейското управление в Асалаам - бивш ветеринар - е бил все още жив при пристигането на щурмовия отряд на бригадата „Страйкър“. Но част от пъзела продължаваше да липсва.

С надеждата да спечелят време, Военномедицинският институт и Центърът за контрол върху болестите бяха издали нареждане първите заразени с болестта пациенти да бъдат лекувани с хиперимунен противобесен серум. Вече се полагаха херкулесовски усилия да съберат достатъчно дози и да ги разпратят из цялата страна възможно най-бързо.

Междувременно Харват беше провел дълъг телефонен разговор с Гари Лоулър. Убеден, че стандартната противобясна ваксина им е спечелила време, Лоулър официално натовари Скот с две задачи. Агентът не само трябваше на всяка цена да открие източника и възможното лекарство за болестта, но и беше инструктиран да предотврати убийството на уахабитските водачи, което - според всеобщото мнение на политиците във Вашингтон - щеше да въвлече Саудитска Арабия в неразрешима революционна криза.

Американските военни и разузнавателни стратези от години се бяха подготвяли за опасността от преврат в Саудитска Арабия. Ако кралското семейство бъдеше свалено от власт, незабавно щеше да започне военна операция под кодовото название „Пясъчна буря”. Според плана американските въоръжени сили трябваше да отцепят източната саудитска провинция Ал-Хаза от останалата част от страната и да я поставят под американски контрол. Целта беше да се предотврати завземането на най-големите нефтени запаси в света от уахабитите. На този етап обаче имаше само един проблем. Но силните летни горещини щяха да превърнат в непосилна задача носенето на пълна бойна екипировка, предназначена за химическа и биологична война. Докато не бъдеха ваксинирани, нито американците, нито техните съюзници можеха да изпратят достатъчно войски за стартирането на „Пясъчна буря“.