Читать «Ответен удар» онлайн - страница 219

Брад Тор

Рейнълдс отново погледна към Джилиън.

- Вие сте ученият. Какво мислите?

- Ако ме питате за личното ми мнение, това е ужасяващо. Но от чисто научна гледна точка е гениално.

След атаките от 11 септември Харват беше искрено възмутен от високите оценки на стратегическия гений на Ал Кайда. По същия начин и сега не му се понрави, че стратегията на терористите бе окачествена по подобен начин. Но все пак разбираше какво има предвид тя.

- Значи, това е приложима схема за инфектиране?

- Напълно - каза Джилиън. - Заразената валута би била съвършено средство за безпрепятствено разпространение. То може да окаже и негативен психологически ефект върху финансовите пазари по целия свят. Американският долар би станал буквално безполезен. Така Ал Кайда не само ще успее да унищожи маси от неверници, но и ще погуби американската икономика. С един куршум два заека.

Харват се обърна към Рейнълдс и попита:

- След колко време ще стигнем до склада?

- След още пет минути.

- Мобилният ви телефон защитен ли е?

- По-защитен от повечето телефони в кралството. Защо?

- В случай че не успеем да излезем от склада, Гари трябва да знае какво сме открили.

Щом Харват вдигна телефона до ухото си, погледът му се плъзна по страничното огледало на ленд крузъра. Един син мерцедес, който караше зад тях, свърна по малка пряка и в движението се вля друга кола, на три автомобила зад разстояние зад тях - същата, която ги бе последвала, когато напуснаха военновъздушната база ,,Рияд” и поемаха към главното шосе.

Слагайки длан върху долната част на телефона, той каза на Рейнълдс:

- Мисля, че си имаме компания.

Глава 84

Рейнълдс се довери на инстинкта на Харват. Без да дочака обяснения, извика на всички да се държат и направи рязък десен завой, последван от бърз ляв.

После измъкна едно уоки-токи изпод седалката си и помоли Харват да опише видяната от него кола. Щом получи нужната информация, той доближи устройството към устата си и каза:

- Син дрозд, тук Пеликан. Чуваш ли ме? Край.

- Кой е син дрозд? - попита Харват, като се огледа през рамо, за да види дали още ги следят.

- Един от хората ми. Казва се Зафир.

- Саудитец ли е?

- Не, пакистанец. Бивш военен и един от малкото, на които мога да се доверя в подобни случаи. Намира се на един покрив на същата улица, на която е складът, и държи района под око. След като отминем още една пряка, Зафир ще има ясна видимост и ще ни каже дали някой ни следи.

- Пеликан, тук Син дрозд. Прието. Край - разнесе се глас по радиостанцията на Рейнълдс. - Какво е положението? Край.

- Тук Пеликан. На път съм към склада. Възможно е да имаме опашка. Моля ти се, провери дали не ни следва бежов ,,Нисан Сентра” нов модел. Край.