Читать «Ответен удар» онлайн - страница 218

Брад Тор

Рейнълдс погледна Джилиън в огледалото и попита:

- Имате ли представа как се разпространява болестта?

- Не. Според Ага Хан имунитетът към нея се предава чрез вода. Някакъв вид светена вода, до която имали достъп единствено мюсюлмани.

- Единствено мюсюлмани сунити - уточни Харват. - Ето защо Гари смяташе, че можем да си помогнем взаимно. Казахте, че едно от нещата, които сте открили в онзи склад, е била бутилирана вода, нали?

- Тонове - потвърди Рейнълдс. - Складът беше огромен, а го бяха претъпкали от горе до долу. Сигурно е имало над милион бутилки.

- А документите, които сте открили?

- Това ни връща към моя въпрос - каза консултантът, като отново се обърна към Джилиън. - Може ли болестта да се разпространява чрез допир с предмети, които са били умишлено заразени?

- Разбира се - отговори Джилиън. - Древните много са обичали да поръсват отрови по полета, през които враговете им са щели да преминат. Така токсичното вещество прониквало в телата на неприятелските войски чрез пряк контакт с кожата или вдишване. Известно е, че са заразявали храни, водоизточници и дори стоки от бита, които оставяли нанякъде на видно място, където врагът да ги ,,открие”, и това било достатъчно. Защо питате?

- Гари спомена, че заразената пратка в Щатите съдържала някакъв вид подправка на прах, добивана от семена на махалебка. Получателят на доставката е бивш саудитец, собственик на верига крайно любопитни фирми.

- Що за фирми?

- Бензиностанции, магазини за хранителни стоки, бюра за обмяна на валута, кредитни фирми и бюра за осребряване на чекове, пръснати по всички североизточни щати.

- Е, и?

- Е, та какво общо има между всички тези дейности?

Само след миг Харват отвърна:

- Пари в брой. Всичките боравят ежедневно с пари в брой.

- Бинго - каза Рейнълдс. - И освен това не подлежат на строг законодателен контрол, тоест, буквално са места за пране на пари.

- Или за заразяване на пари.

- Според списъка, който видях, тези хора имат фирми по цялата територия на САЩ, дори в Аляска. Освен ако нямаш вътрешен човек във финансовото министерство, не се сещам за по-сполучлив начин да злоупотребиш големи количества американска валута. Въпросът е обаче дали са могли да използват подправката на прах, за да заразят парите?

- Ако изхождам от наученото в Сикрет сървис - каза Харват, - с положителност.

- Как?

- Хартията на парите ни е с влакнеста структура и много лесно задържа всякакви вещества. Най-удачният пример за това е кокаинът. Статистическите данни сочат, че следите от кокаин заразяват четири от всеки пет банкноти в обръщение.

- Невъзможно - отвърна Рейнълдс. - В Америка няма толкова наркомани.

- Наркоманите може да са първоизточникът, но те представляват почти нищожно малцинство, когато става дума за замърсяване на банкноти. Когато прахово вещество като кокаинът се смели много фино, то лесно преминава от една повърхност на друга. Най-големите виновници за замърсяването на парите са банкоматите. Щом бъдат заразени, те разпространяват миниатюрни количества кокаин по всички банкноти, които биват изтегляни. Броячните и сортировачни машини като онези, които се използват в банките и казината, са също толкова опасни. Дори машините, изследвани в няколко банки на Федералния резерв, са показали различни степени на заразяване. В общи линии, една-единствена банкнота с миниатюрно количество вещество като кокаина може да инфектира цялата каса. А когато тези налични пари попаднат в броячна или сортировъчна машина, която прехвърля банкнотите, замърсяването се увеличава значително. Напълно логично е.