Читать «Ответен удар» онлайн - страница 217

Брад Тор

След още известно време усети, че си е позволил да се отплесне от главната си задача и отново се опита да върне разговора в нужното русло:

- Защо не поговорим за обстановката?

Тъй като времето беше от изключително значение, Рейнълдс избегна всякакви обиколни маршрути, излезе на главното шосе за Рияд и натисна педала на скоростта.

- За ставащото в града ли?

- Да.

- Видяхте ли „вентилационните отвори” по каросерията на колата ми?

- Трудно е да не видиш толкова много дупки - отвърна Харват. - Казахте, че местните са станали неспокойни?

- Моллите са докарали много от набожните мюсюлмани, особено младежите, до състояние на ярост.

- Заради какво? - попита Джилиън от задната седалка.

- Твърдят, че под американски натиск кралското семейство е наредило на полицията да вземе решителни мерки срещу всички войнстващи ислямисти и дори срещу по-умерените от тях.

- Определено има известен натиск - вметна Харват, - но той не идва от страна на Америка.

- Такова е положението. Изглежда, кралското семейство играе по свирката на онзи тип Калъчкъ, без да го осъзнава. Арестуват активисти на всяка крачка и надясно.

- Защо?

- Явно вярват, че е много вероятно да кроят преврат.

Глава 83

Докато прекосяваха жилищните комплекси в околностите на Рияд, Рейнълдс разказа за наблюдаваните от него радикални ислямисти, защо е решил да ги следи и какво е научил. После дойде ред на Харват.

През следващите десет минути той разказа накратко докъде беше стигнало разследването им и всичко, което бяха преживели. Накрая обясни на Рейнълдс защо не е могъл да открие Халид Аломари, както и с какво се е занимавал наемникът на Ал Кайда през дългите си отсъствия от Саудитска Арабия. Когато стигна до момента на убийството на терориста, той погледна в огледалото за задно виждане и забеляза как Джилиън извърна очи и се взря през прозореца на колата.

- Постъпили сте правилно - каза Рейнълдс в опит да наруши възцарилото се мълчание.

- Знам - отговори тихо Джилиън. - Знам.

- Нека ви попитам нещо друго - продължи мъжът - за онази болест. Гари казва, че току-що се е появила в Съединените щати. Как е проникнала там и къде са я забелязали?

- Според сведенията на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност Центъра за контрол и превенция и Военномедицинския институт по инфекциозните болести източникът е вносител на храни, мюсюлманин, който е изпратил доставка чрез ,,Ю Пи Ес” от Хамтрак, Мичиган, до Манхатън - отвърна Харват. - Изглежда всеки, който е влизал в контакт с пратката, е бил заразен, включително и самият вносител.