Читать «Ответен удар» онлайн - страница 214

Брад Тор

- След четиридесет и пет минути имам парламентарно гласуване, Брайън. Да преминем по същество. Кажи ми защо съм тук.

Беше истинска мъжемелачка, но можеше да го вкара във висшата лига, затова той отвърна:

- Мислех, че ще проявиш малко благодарност към човека, който се кани да ти поднесе вицепрезидентския пост на сребърна тепсия.

- За какво говориш?

- На писалището - отговори той и кимна с глава към една кутия, опакована като подарък.

Кармайкъл отиде при кутията, махна червената сатенена лента, после свали капака. Вътре лежеше обикновен хартиен плик.

- Какво е това?

Търнър взе менюто за обслужване по стаите и го отгърна на листа с вината.

- Отвори и виж - каза той през рамо.

Сенаторката седна на бюрото и се зачете.

- Казах ти, много съм добър в работата си.

- Брайън, не си просто добър. Направо си невероятен. Джек Рътлидж ще отпраши от Белия дом с такава скорост, че ще остави следи от гуми по авеню ,,Пенсилвания”.

- Какво ще кажеш за шампанско? Да се обадя ли да донесат една бутилка?

- Обади се и поръчай каквото искаш.

- Нека е ,,Кристал” - каза Търнър и взе телефона, за да направи поръчката.

Кармайкъл продължаваше да чете.

- Тук има толкова много, че мога да инициирам изслушвания за двайсет години напред. - Сенаторката беше така развълнувана, че едва се сдържаше. - Ще ми отнеме дни, докато реша дали да хвърля цялата бомба, или да пускам по чаена лъжичка, докато се натрупа такава критична маса, че Рътлидж и хората му да започнат да се избиват за това кой пръв да напълни ваната и да вземе бръснарските ножчета.

В мига, в който се беше натъкнал на информацията, Търнър смяташе, че мястото му в кабинета на Кармайкъл е почти сигурно. Но сега, когато тя остави папката настрана и започна да се приближава към него с червената сатенена лента, висяща съблазнително от ръката ѝ, той разбра, че позицията му е вързана в кърпа.

- Когато пресата ме попита от къде имам информацията - каза тя и започна да му разкопчава колана, - как да им обясня своите неочаквани разкрития?

- Ще кажеш, че са дошли от източник, на когото му е писнало да вижда как Джак Рътлидж злоупотребява с бюджета на страната и най-скандално пренебрегва Конституцията и законите, които правят Америка велика.

- Голям залък лапни… - подхвана Кармайкъл, която вече беше коленичила и разкопчаваше ципа му.

През това време от другата страна на линията се разнесе гласът на операторката от рум сървиса. Търнър обеща да ѝ се обади по-късно.

В съседната стая един от наблюдаващите агенти на ФБР, седнал до Гари Лоулър, махна слушалките от ушите си, отдалечи се от монитора и заключи:

- Сега вече скандалът е пълен. Имаме си и ,,дълбоко гърло”.

Глава 82

Рияд, Саудитка Арабия

За да не кацнат на търговското международно летище ,,Крал Халид”, където бяха длъжни да преминат митническа проверка, Харват получи инструкции да се насочат към военновъздушната база ,,Рияд”.

Докато самолетът захождаше към пистата, Харват погледна през прозореца до себе си. Въпреки всички неприятности, свързани със Саудитска Арабия, той не можеше да не се възхити на столицата и. В превод от арабски ,,Рияд” буквално означава ,,градините” и това име много и подхождаше. Разположен в долината Ханифа на Централната провинция, това не бе град на пясъците, както мнозина го обрисуваха. Беше потънал в тучна зеленина и изобилстваше от красиви паркове. Основан като древна крепост по протежение на историческия търговски път между Иран и свещения град Мека, местоположението му, подобно на повечето големи градове в Саудитска Арабия, било избрано поради близостта на източник на прясна вода. Харват се зачуди дали тази вода има нещо общо с онова, което издирваха.