Читать «Ответен удар» онлайн - страница 213

Брад Тор

- Създадена? Но как?

- Няма да се учудя, ако картагенците са открили начин да излагат добитъка си на някоя от формите на отровата и да извличат серум, както в наши дни използваме овце и коне.

- А серумният компонент, отговарящ за беса?

- Навремето са култивирали инактивиран вирус на беса в пачи яйца. Днес той се култивира в човешки клетки и лаборатории. Но като се има предвид, че скитите още през пети век преди новата ера са умеели да отделят плазмата от човешката кръв, за да я използват в отровите си, защо картагенците да не са открили подобен метод? Най-важното в случая е, че те изкусно са манипулирали своята среда и обкръжаващия ги свят. Не бива да подценяваме вероятността да са направили големи открития.

Не че Харват не беше съгласен с нея, но това не променяше факта, че все още не разполагат с начин за предотвратяване на епидемията. Ако не се натъкнеха на нещо, и то много скоро, щяха масово да започнат да измират хора.

Десет минути по-късно бордовият телефон иззвъня и Харват го вдигна. От другата страна се чу гласът на Гари Лоулър.

- Свързах се с един човек, който ще ви издейства разрешение за кацане.

- Добре.

- Освен това, той открил нещо, което искам да провериш. Може да се окаже свързано със случая.

Глава 81

Хотел ,,Уестин Ембаси Роу”

Вашингтон, окръг Колумбия

Ако тонът на съобщението му, че има повод за празнуване, не беше успял да провокира интереса на сенатор Кармайкъл, то изборът на Брайън Търнър на четиризвезден хотел за следващата им среща определено трябваше да предизвика желаната реакция. За по-голям разкош нае луксозния апартамент на осмия етаж, в който беше израснал бившият вицепрезидент Ал Гор, чийто баща е бил сенатор, а собственик на хотела е бил техен братовчед. Той се надяваше тя да долови символизма на обкръжаващата ги обстановка.

Брайън подрани, за да се регистрира и да се увери, че стаята е в идеален ред, след което слезе да изпие един коктейл в салона на хотела. Макар че можеше да обърне и трето мартини, той удържа на обещанието, което бе дал пред самия себе си, да спре след второто. Сенаторът не беше доволна от състоянието, в което го беше заварила при последната им среща, въпреки че значително поомекна, щом и даде информацията, от която се нуждаеше. Брайън знаеше, че и сега няма да е по-различно, особено предвид бомбата, която се канеше да пусне, но му се искаше да е с ясен разсъдък, докато го прави. Познаваше Хелън, тя щеше да е в настроение за шампанско и сигурно щеше да иска да прекара час-два в кревата, преди да хукне с досието за нелегалния оперативен отряд, което той лично беше съставил.

Кармайкъл се появи и държанието ѝ беше изключително делово.

- Дано имаш нещо важно, че да ме измъкнеш от офиса ми по средата на деня - каза тя, като профуча покрай младия служител на ЦРУ и влезе в луксозно обзаведения апартамент.

- И на мен ми е приятно да те видя - каза той и затвори вратата след нея, след което отиде до минибара. - Какво ще кажеш за едно питие?