Читать «Ответен удар» онлайн - страница 211

Брад Тор

От своя страна Джилиън, изглежда, се тревожеше повече за състоянието на Скот, отколкото за това на древните документи, при все че той многократно и се извини, че е допуснал да бъдат повредени при пожара.

Преди полета Джилиън успя само да го прегледа набързо и сега измъкна каквото успя от камбуза - няколко солени бисквити, малка пита сирене ,,Бри”, два буркана каспийски хайвер и бутилка минерална вода ,,Сан Пелегрини” - и му ги занесе.

Харват похапна и се опита да се съсредоточи върху въпроса как, по дяволите, щеше да уреди разрешение за кацане в Саудитска Арабия и да избегне митническа проверка. Не познаваше никого с връзки в кралството. Без оглед на евентуалните рискове, реши, че е време да се обади директно на Гари Лоулър.

Докато Джилиън изучаваше книжата от ,,Шато Еглемон”, Харват използва бордовия телефон на джета, за да се свърже с Вашингтон. Скоро намери Лоулър на шифрования му клетъчен телефон и му разказа какво се беше случило.

- Клаудия Мюлер ще има да се обяснява пред началниците си - отбеляза Лоулър.

- Не мисля - отвърна Харват. - Спасителната операция получи одобрение, защото Калъчкъ е задействал връзките си в швейцарското правителство.

- Въпреки това са загубили свой командос и Токай.

Харват разтри горната част на носа си с палец и показалец.

- Зная.

Не искаше да се връща към случилото се в ,,Еглемон” и към факта, че е бил изигран от Озан Калъчкъ.

- А семейство Уиткоум? Отбелязаха ли някакъв напредък с тъканните проби, които изпратихме?

- Анализът на ДНК отнема дълго време, а древната ДНК - още по-дълго. Но в момента имаме още по-голям проблем.

- Сега пък какво?

- Вирусът, болестта…Както искаш го наричай.. се появи тук.

- В Съединените щати? Как?

- Още проучваме. Явно е тръгнал от някакъв бакалин от Мичиган, който внася храни за мюсюлманите и развива бизнес с пощенски поръчки.

- Колко са заразените?

- За сега са малко, доколкото ни е известно. И, разбира се, поставени са под карантина. Но това нещо ще се разрази с пълна сила - отвърна Лоулър. - Слушай, Скот, президентът даде зелена светлина на протокола ,,Лагерен огън”. Нямаме време.

Харват не искаше да повярва на чутото, но бе работил достатъчно дълго в Белия дом, за да знае, че президентът вероятно не е имал друг избор. Болестта трябваше да бъде спряна и ако бомбардирането с ядрени ракети на цели градове бе единственото решение, Рътридж със сигурност би прибягнал до него.

- Има ли вече изтребители във въздуха?

- Да. Ако заразата се разпространи и екипите на Военномедицинския институт за инфекциозни болести и на Центъра за контрол и превенция не успеят да я удържат, ще се наложи да предприемат крайната мярка за спирането ѝ.

- С какво време разполагаме?

- Никой не може да каже.

- Е, ако успея да издиря Калъчкъ, може да го предотвратим. В крайна сметка, той е единственият, който има отговорите - каза Харват.