Читать «Ответен удар» онлайн - страница 174

Брад Тор

Когато Джилиън му каза, че не е успяла да заснеме сградата с видеокамерата си така, както би ѝ се искало, той беше повече от щастлив да ѝ угоди с още едно, по-ниско прелитане. Така те не само хванаха по-добър изглед, но и получиха допълнителна представа как реагира охраната на Ага Хан на пикиращ самолет. Харват се беше опасявал точно от това - тежковъоръжените хора наизскачаха от сградата като ядосани пчели от кошер. Макар да не беше съвсем сигурен, стори му се, че единият от мъжете е въоръжен с ръчен противотанков гранатомет. Охраната на Ага Хан явно не оставяше нищо на случайността.

След като направиха необходимите снимки и видеозаписи, Харват поиска от пилота да прелетят над Льо Ральор и да се върнат на летище „Сион“. Стойността на събраната информация не можеше да бъде преценена, докато не се върнеха в хотела си. И все пак видяното изпълни Харват с лошо предчувствие. Уединената резиденция на Ага Хан беше непревземаема.

Глава 64

В хотела Харват започна да принтира всички цифрови снимки от Льо Ральор и от разузнавателния им полет над ,, Шато Еглемон“. Все още го преследваше неясното чувство за нещо познато.

След като свалиха картините от едната стена, двамата закачиха снимките с кабарчета. Освен сградата на стария манастир и станцията на кабинковия лифт в комплекса имаше стъклен солариум, който вероятно покриваше някакъв басейн, тесен бетонен или каменен двор отпред и парче зеленина с не особено здрав вид, която се оказа малък продълговат участък от алпийската ливада. Тя опасваше главните сгради от едната им страна и завършваше с отвесен наклон, спускащ се към долината на стотици метри надолу.

- Какво мислиш? - попита Джилиън, застанала по - назад, за да се възхити на майсторски направените от нея снимки.

Първото, което му дойде наум, беше, че са прецакани, но за момента се въздържа да изрази гласно опасенията си.

- Да изгледаме видеозаписа - предложи той.

Те включиха камерата към телевизора и пуснаха филма няколко пъти, когато Харват натискаше паузата на различни места, за да наблюдава реакцията на охранителния екип на Ага Хан. Щом беше видял достатъчно, той каза:

- Това с положителност са хората на Рейбърн.

- Как разбра?

- Действат по същия начин, по който би реагирал екип на Сикрет сървис в подобна ситуация, до всяка една подробност, включително човека с противотанковия гранатомет. В нашия случай ,, Шато Еглемон" можеше спокойно да е Белият дом. Всъщност това място е по - добре защитено от Белия дом, защото от трите му страни се издигат планини и единственият достъп към него е по въжената линия.

- Да не искаш да кажеш, че е невъзможно да се стигне дотам? - попита Джилиън, докато гледаше как Харват отива до минибара и изважда една бира.

Той се обърна към застиналия кадър на телевизора и после отново плъзна поглед по закачените по стената снимки.