Читать «Ответен удар» онлайн - страница 163

Брад Тор

- Всъщност всеки последовател на ислямската наука, бил той шиит или сунит, вярва, че Коранът съдържа ключа към загадките на вселената.

- Именно - потвърди Харват. - Но онова, което буди интерес, е вероятността шиитите и сунитите да работят заедно на такова високо ниво. Може би желанието им да впрегнат ислямската наука, за да отърват света от неверниците, е първата обща позиция, на която двата лагера някога са успявали да се споразумеят.

- Възможно е - съгласи се Джилиън. - Но къде е ролята на Ал Кайда във всичко това? Разбирам какво имаш предвид, поне по отношение на участието на Ага Хан - това е подкрепа на много високо ниво от страна на единия лагер. Кои са обаче действащите високопоставени лица от сунитска страна? Ал Кайда? Винаги съм ги мислела за тесногръди главорези. Те са просто терористи.

Джилиън беше права, че им се губеше парче от пъзела.

- Сред разузнавателните кръгове на Запад има една теория - поде Харват, - която често се отхвърля като твърде невероятна. Смята се, че съществува човек, много отдалечен от Ал Кайда, който дърпа конците на групировката. Започвам да мисля, че в тази теория има нещо вярно.

- Някой над Бен Ладен?

- Над него и Айман Ал-Зауахири, вторият човек в организацията, за когото се смята, че е много по-умен от Бен Ладен и е възможно да е истинският лидер на Ал Кайда.

- Но ти не говориш за него, нали?

- Не. Виждаш ли, по време на афганистанската война е имало някакъв съветски агент от КГБ, вманиачен на тема Бен Ладен. Бил проучил всичко, свързано с него и бързо разрастващата се групировка Ал Кайда. Точно преди рухването на Съветския съюз този агент избягал във Великобритания. Както често правят дезертьорите като него, човекът се опитал да се представи за много ценна придобивка в новата си родина. Освен разузнавателните сведения, които донесъл със себе си, той изложил гледната си точка и своите хипотези за Бен Ладен и Ал Кайда. По онова време една голяма част от тази информация била приета като фантасмагория. Искам да кажа, че Бен Ладен не е бил нищо повече от трън в очите на Съветите. Тогава западът е бил на негова страна. Искали сме групировката да помете червената армия и сме обучавали и въоръжавали членовете ѝ с тази цел. Погледнато от днешна перспектива, може би сме ги обучили прекалено добре. Прескачаме седем години и стигаме до бомбените атентати в американските посолства в Кения и Танзания. След още две години - атентатът срещу американския флотски разрушител „Коул“ в Йемен. Следва, разбира се, 11 септември. И изведнъж из цяла Великобритания започват да никнат като гъби клетки на Ал Кайда. Сега британците се стремят да се докопат до цялата възможна информация за Бен Ладен и терористичната групировка. Е, какво мислиш, че е изплувало на повърхността?

- Цялата документация на дезертиралия агент на КГБ - предположи Джилиън.

- Именно. Отчасти тук нещата започват да излизат наяве. Бившият агент на КГБ, да го наречем Юрий, не се отказал от манията си по Бен Ладен само защото е станал най-новият поданик на добрата стара Англия. Напротив, той видял в Ал Кайда нарастваща заплаха и предугадил много преди всички други анализатори, че Бен Ладен ще разгърне дейността си на глобално ниво, и то по много застрашителен начин. Юрий изучил в Оксфорд всичко, свързано с исляма, и написал дълги писма до прекия си ръководител в МИ-6, в които разяснявал защо Англия трябва да приема на сериозно „заплахата Бен Ладен“. Разбира се, по онова време никой не виждал необходимост да се вслушва в Юрий и неговите писма били захвърлени заедно с останалите му разузнавателни сведения. Тогава той допуснал огромна грешка.