Читать «Ответен удар» онлайн - страница 164

Брад Тор

- А именно?

- Установил неразрешен контакт с активен агент от шпионажа. Това е нещо, което държавата приемник не толерира при никакви обстоятелства. Те ти дават покрив над главата, а в замяна ти им обясняваш правилата, по които играе, на стария си отбор, но ти самият излизаш от мача. Не можеш да влезеш отново в игра, освен ако държавата приемник не ти нареди.

- И с кого е разговарял? - попита Джилиън.

- Човекът бил временен агент. Работел е за няколко различни правителства, към които британците не изпитвали симпатии. Юрий твърдял, че той е бил просто негов стар приятел и са разговаряли за книгата, която искал да напише за Бен Ладен. Тогавашното ръководство на МИ-6 обаче не му повярвало. Той нарушил правилата и го изритали оттам. Накрая го приела Швеция.

- Интересно - отбеляза Джилиън. - Но какво общо има това с човека, дърпащ конците на Ал Кайда?

- Юрий бил убеден, че Ал Кайда е само параван.

Джилиън го погледна.

- Параван? Параван за какво?

- Какво знаеш за първите стъпки на Ал Кайда? - попита той.

- Не много. Зная, че Бен Ладен се е бил в Афганистан срещу Съветския съюз и че когато се е завърнал в Саудитска Арабия, е бил много недоволен от саудитското кралско семейство. По някакъв начин, вследствие на всичко това, се е зародила Ал Кайда.

- Корените им отиват доста по-надълбоко и покриват част от историята на тероризма, с която повечето хора не са запознати. Когато Съветският съюз нахлу в преобладаващо мюсюлманския Афганистан през 1979 година, Бен Ладен беше един ох хилядите набожни мюсюлмани, които се бяха вслушали в призива да помогнат да бъде отблъснат нашественикът. Син на един от най-заможните хора в Саудитска Арабия, той разполагал с доста солидна банкова сметка. Тук стигаме до онази част, за която много хора не знаят нищо. Заедно с човек на име Шейх Абдула Азам през 1984 година Бен Ладен основал организацията „Мактаб Ал-Хидамат“, или „Бюро за услуги“. В действителност тя служела като наборен и команден център на международната мюсюлманска бригада, която влизала в бойни действия из цял Афганистан. Носи се слух, че „Мактаб Ал-Хидамат“ е обучавала, екипирала и финансирала от десет до петдесет хиляди муджахидини, или свещени воини, дошли от над петдесет страни. Организацията имала офиси по цялото земно кълбо, в това число в Европа и дори в Съединените щати. Славата на Бен Ладен се разраснала из ислямския свят като горски пожар и скоро започнали да го посещават всякакви интересни хора. Един от тези гости според Юрий започнал да оформя визията на Ладен за това какво би могъл да направи в световен мащаб.