Читать «Ответен удар» онлайн - страница 165

Брад Тор

- Искаш да кажеш, че е бил манипулиран? - учуди се Алкът.

- Думата е твърде примитивна. Станало е много по-елегантно. Неговият плам е бил предпоставката. Било е нужно само да бъде насочен. Важното обаче е, че към края продължилия десетилетие съветско-афганистански конфликт между Бен Ладен и Азам възникнал разрив. Азам искал ,, Мактаб Ал-Хидамат" да съсредоточи усилията си само в Афганистан, а Бен Ладен все повече настоявал за реализиране на идеята за ,, световен джихад". Вече бил убеден, че джихадът е не просто лична отговорност. Всички мюсюлмани били морално задължени да установят истинско ислямско управление в собствените си страни с всички необходими средства, дори ако трябва да прибягат до насилие. Понятия като демокрация и отделяне на религията от държавата били табу за него.

- Което незабавно превърнало Съединените щати и останалата част от Запада във врагове на исляма - отбеляза Джилиън.

Харват кимна утвърдително.

- С помощта на споменатото външно влияние през 1987 година Бен Ладен за почнал да нахвърля груби планове за глобалната си организация Ал Кайда, но не намирал сили да се раздели с Азам и ,,Мактаб Ал-Хидамат", независимо колко били различни идеологиите им. През следващите няколко месеца той провел множество срещи с някаква международна фигура в сянка, която според Юрий го насърчавала да тръгне по свой път. Но Бен Ладен или не можел, или не искал да послуша този човек. Едва след година, когато Азам бил убит при много загадъчни обстоятелства, Ал Кайда се отделила от ,,Мактаб Ал-Хидамат" и хвърлила ръкавицата на останалия свят.

- Ти каза, че Ал Кайда е използвана като параван. За какво?

- За да възпламени световен джихад - отвърна Харват - и да свали всички режими в арабските и мюсюлмански страни, които и се струват вероотстъпнически и корумпирани.

- И с какво ще бъдат заместени тези режими? - попита Алкът.

- Доколкото разбирам, с едно-единствено мюсюлманско правителство, което ще се ръководи от строгите принципи на шариата - религиозните и морални принципи на исляма, законът на мюсюлманите, така да се каже. В общи линии, стремят се към създаването на нов мюсюлмански халифат. Една нация, вярваща в Аллах и ръководена от халиф, който ще е признат лидер на целия ислямски свят.

- Е, Бен Ладен е искал да управлява света. Нищо ново.

Харват поклати глава.

- Бен Ладен не е достатъчно интелигентен, за да бъде халиф. Би могъл да стане емир или генерал на това движение, който да осигурява оперативното и тактическо управление, но реално погледнато, той не е нищо друго, освен надъхан защитник на Корана и фанатик. Притежава някои полезни умения, но те няма да му бъдат достатъчни, за да управлява една империя. Прекалено е затънал във фундаментализма и е просто един находчив хулиган. Когато всички кръстоносци неверници бъдат прогонени от свещените мюсюлмански земи и всички вероотстъпнически режими бъдат свалени, кой ще управлява тази нова, обединена мюсюлманска династия, за чието раждане е спомогнал Бен Ладен? Кой ще бъде халифът?