Читать «Ответен удар» онлайн - страница 161

Брад Тор

- Който по някаква причина е охраняван от тежковъоръжени полицаи - отбеляза Харват, като извърна поглед към площада.

- Избрахте ли си? - поинтересува се сервитьорката, след като се появи до масата с тефтер и молив в ръце.

- За мен капучино и шоколадов кроасан - поръча Джилиън, като остави менюто на масата и погледна към Харват.

- Еспресо, моля.

- Имам един въпрос - каза Джилиън - Току-що се зачетох в историята на Льо Ральор, отпечатана на менюто, и много ме заинтригува сградата на бившия манастир на върха, до който се стига с кабинковия лифт.

Харват се напрегна, разтревожен, че прикритието им ще отиде по дяволите, но после се отпусна, осъзнавайки, че вероятно всеки посетител на кафенето задава този въпрос.

- Навремето, мадам, не е имало кабинков лифт. Бил е изграден по-късно, по времето на санаториума.

- Ясно - каза Джилиън. - Сигурно е много романтично да живееш в стар манастир на планински връх. Тук пише, че днес това е частна резиденция.

- Точно така.

Джилиън се наклони към сервитьорката и попита:

- Кой живее там сега? Да не би да е някоя голяма кинозвезда, която се опитва да избяга от суматохата? Говори се, че Майкъл Кейн притежава вила наблизо.

Сервитьорката се огледа, за да се увери, че никой не ги слуша, и отвърна:

- Мястото принадлежи на Ага Хан от Бомбай.

- Ага Хан? - повтори Харват.

- Oui, Monsieur.

- Шиитският духовен водач?

- Oui, Monsieur - потвърди отново сервитьорката. - Той е много, много богат. Знаете ли, че на всеки свой рожден ден получава от хората си толкова изумруди, диаманти и рубини, колкото е собственото му тегло?

- Чувал съм - отвърна Харват, който знаеше много добре, че този ритуал отдавна не се спазва. Освен това навремето рожденикът беше получавал само злато или диаманти, отговарящи на теглото му, но и това не беше за подценяване. Така или иначе, митът придаваше романтична загадъчност на мястото. - Ето защо лифтът се охранява от полиция.

- Да, но той си има и телохранители. Понякога вечер, когато не са на работа, слизат в селото. Полицията охранява кабинковия лифт само когато Ага Хан отсяда в „Шато Еглемон“.

- Еглемон? - повтори Джилиън. - Това ли е името на манастира?

- Да, означава ,,орлова планина''.

- Е, надявам се кафето тук да е толкова добро, колкото и гледката - усмихна се Харват. Колкото по-бързо им изпълнеха поръчката толкова по-скоро щяха да си тръгнат. По някакъв начин Ага Хан беше замесен в цялата история и Скот трябваше да разбере как. Той знаеше достатъчно за този човек, за да е наясно, че двете полицейски коли в подножието на лифта бяха само върхът на „охранителния айсберг“. Ага Хан си осигуряваше винаги най-доброто и колкото повече Харват се замисляше, толкова повече интуицията му подсказваше къде точно Тимъти Рейбърн си е намерил доходоносна работа.

Глава 60

Защо един голям, световно признат мюсюлмански духовен водач би се замесил в отвличане? - почита Джилиън, щом седнаха в колата и потеглиха към Сион.