Читать «Ответен удар» онлайн - страница 162

Брад Тор

- Нямам представа, но е важно да се отбележи, че мюсюлманите шиити са втората по големина ислямска общност. Мнозинството от мюсюлманите в света са сунити.

- Е, и?

- Не е обичайно да видиш двете общности да си сътрудничат.

Джилиън извърна глава към него.

- Кой казва, че си сътрудничат?

- Дойдохме тук, за да намерим Рейбърн. Той е човекът, организирал издирването на мистериозното оръжие на Ханибал. Когато то е било открито и подготвено за употреба в наши дни, всеки, свързан с него, е бил ликвидиран от убиец на Ал Кайда.

- Или отвлечен. Емир може да е още жив - възрази Джилиън.

- Добре - отвърна Харват, - но не е случайно съвпадение, че и Ага Хан, и Рейбърн са в това село. Ага Хан е шиитската връзка, а Халид Аломари - сунитската. Всички от Ал Кайда са сунити.

- Каква е разликата? Нали всички са мюсюлмани?

- Сунитите не виждат нещата така. За голяма част от тях шиитите са по-лоши дори от западните християни неверници. Трудно е за вярване, нали? - каза Харват. - Дори ,, набожните" мюсюлмански терористи са предубедени към останалите последователи на исляма, но вече нищо не ме изненадва, когато стане дума за тези хора. Ако питаш мен, има само два вида мюсюлмани на този свят - добри и лоши. Останалото не ме интересува. Не ми влиза в работата.

- Все още не разбирам защо тази разлика е толкова важна.

- Повечето от терористите - опита се той да обясни, - всички войнстващи, радикални, фундаменталисти, уахабитски боклуци са от Саудитска Арабия и са сунити. Единственият сериозен проблем сред шиитите са иранците.

- Но ако всички те изповядват исляма, откъде идва това ожесточение?

- Много просто - отговори Харват. - Преди тринайсет века пророкът Мохамед умрял, без да остави завещание.

- Е, и?

Харват увеличи климатика и продължи:

- По онова време пророкът Мохамед вече бил създал своето ранно кралство, или халифат. След неговата смърт всички негови приемници били халифи и тяхно задължение било да предвождат световната мюсюлманска общност, или ,,умма". Но след като четвъртият халиф Али бил убит през 661 година, възникнал разкол между сунитите и шиитите. Сунитите вярват, че Мохамед е искал мюсюлманската общност да избере сама с консенсус неговия приемник, или халиф, който да оглави халифата. А шиитите са убедени, че Мохамед е избрал своя зет Али за свой наместник и че само потомците на Али и жена му Фатима имат право да управляват.

- Но какво общо има това с Ага Хан?

- Сега навлизаме в най-интересната част - каза Харват и даде мигач за престрояване. - Както вече казах, Ага Хан е шиит, а шиитите имат много езотерично тълкуване на Корана. Те вярват, че зад явния, буквален текстови пласт има изцяло друг пласт, съдържащ всички тайни на вселената.

- Включително научните? - попита Джилиън, която предугаждаше развоя на историята.

- Да, включително научните тайни.

- Каква е вероятността Ага Хан да е бил свързан с организацията, за която е работил Емир?

- Ислямският институт за наука и технологии ли? Всичко е възможно. Много пари са нужни за финансирането на експедициите, а Ага Хан разполага с такива. Не само това, а и конкретният тип експедиции, които са осъществявали, се вписва чудесно в шиитското тълкувание на Корана.