Читать «Ответен удар» онлайн - страница 159

Брад Тор

Щом монтира всичко на съответните места, Лоулър използва портативно радарно устройство с малък обхват, за да сканира апартамента за евентуални тайници, където Търнър би могъл да укрие нелегално изнесени от щаба на ЦРУ документи. Търсенето не се увенча с успех и след като провери връзката с тайните подслушватели и камери, Гари излезе от апартамента, като се погрижи да не остави никакви следи от посещението си.

Глава 59

Швейцария

Вече беше минало полунощ, когато Джилиън и Харват пристигнаха в потъналия в тишина град Сион, столица на швейцарския кантон Вале, и отседнаха в един от хотелите му.

На следващата сутрин, след като закусиха и побъбриха с адмистратора, те се качиха в колата, прекосиха града и спряха пред магазин за електроника, наречен ,, Франсоа ЖОСТ", откъдето Харват купи цифров фотоапарат с висока резолюция, малка цифрова видеокамера и принтер от висок клас. В добавка към изключително мощните телефотообективи той взе и един специален вид обектив, от който по-рано можеха да се възползват единствено хора от разузнаването и специалните служби. Произведен от компания на име ,,Скуинтар“, продуктът имаше вградено огледало, което позволяваше да се снима под прав ъгъл. В общи линии, корпусът му можеше да се завърти почти на 360 градуса, докато самият фотоапарат беше неподвижен и гледаше в една посока. Използван за наблюдение от години, обективът „Скуинтар“ даваше възможност на притежателя си да заснема обекти незабелязано.

След като продавачът обясни как работят фотоапаратът и камерата и убеди Харват да се спре на по-висок клас карти с памет и да купи допълнителни зарядни устройства, видеокасети и двоен адаптер за кола, двамата излязоха от магазина и потеглиха към селцето Льо Ральор.

По пътя Джилиън включи зарядните устройства, а Харват ѝ обясни какъв е планът му. Елементът на изненада беше единственото им предимство. Ако Рейбърн разбереше, че го търсят, те не само щяха да изгубят преднината си. В случай че още държеше Емир Токай жив, можеше да се уплаши и да го убие - нещо, което трябваше да избегнат на всяка цена.

Кацнало на бреговете на малко ледниково езеро, обградено от всички страни от отвесните скали на Бернските Алпи, Льо Ральор беше едно от най-хубавите села, които Харват и Джилиън някога бяха виждали. Мястото бе достойно да украси рекламните плакати, популяризиращи туризма в Швейцария. Каскадите от цветя в сандъчетата по прозорците на дървените къщи с изящни орнаменти и снежнобялата селска църква с овехтяла, покрита с медна ламарина камбанария подчертаваха внушителното великолепие на околността.

Първата им спирка беше при туристическото бюро, което не беше нищо повече от малка стъклена кабина с банкомат и няколко стойки с брошури. След като се ориентираха накъде да тръгнат, Харват и Джилиън извадиха фотоапаратите си и поеха към центъра на селото.