Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 10

Жайме Лернер

Він полюбляв оркеструвати і міг придумати нове аранжування в будь-який час і в будь-якому місці. Він обожнював танґо і мав свій уявний гурт у цьому жанрі. Не раз можна було побачити, як він «грає» оксамитовою стрічкою по коліну.

Усе місто прийшло провести його в останню путь. У той день підійшов до мене його двоюрідний брат і простягнув рідкісний компакт-диск танґо, мовивши: «Я збирався подарувати його Мерсеру, та оскільки його вже з нами немає, хочу, щоб ви як один із його найкращих друзів зберегли це».

Тоді я згадав, що теж придбав для Мерсера антологію танґо. Повертався тоді з кладовища з важким тягарем на серці.

Дорогою додому зайшов до ресторану, щоб замовити щось перекусити, бо ніхто з моїх родичів не мав бажання вийти кудись повечеряти. Там я зустрів Моніку Рішбітер і кількох її друзів, пригнічених та похмурих після похорону. Тоді мені спало на думку віддати Моніці книжку, яку мав подарувати Мерсеру.

Тоді в мене виникла ідея започаткувати Національний День Мерсера, коли кожен мав би робити подарунок приятелеві. Ним мало стати саме 6 березня — день, коли Курітіба втратила свого чудового друга. Оскільки ми вже не можемо дарувати йому подарунків, то вшановуватимемо його пам’ять, роблячи подарунки одне одному в день його смерті.

Це було б невимовним виявом міської доброти, яку Мерсер завжди дарував своєму місту.

Вампета, гравець бразильської збірної, теж продемонстрував чудовий вияв міської доброти у його рідному містечку Назаре-дас-Фарінас, що в штаті Баійя. Якось у нього попросили двадцять реалів, щоб залатати дах кінотеатру. Вампета оглянув обшарпану споруду. Зведена 1927 року, історична будівля кінотеатру Ріу Бранку була однією з найстаровинніших архітектурних пам’яток країни. Вампета купив кінотеатр і відреставрував його. Кажуть, відкриття відновленого кінотеатру було найгучнішим святом в історії Назаре, де був присутній сам Роналду.

Кінотеатр, як і раніше, не дає багато прибутку, та Вампета платить працівникам зарплатню зі своєї кишені. Крім кіносеансів, у приміщенні кінотеатру працюють театрально-мистецькі гуртки для більш ніж вісімдесятьох дітей, мешканців довколишніх нетрів. Сам Вампета не відвідує кінотеатру, проте не оминув нагоди вчинити акт міської доброти стосовно жителів рідного міста.

Акупунктура музикою

В Антоніні, приморському містечку штату Парана, готують типову для цього регіону страву в глиняному горщику, политу згори маніоковим пюре. Ця смакота зветься бареаду — запечатаний баняк. За традиційною версією, перш ніш відкрити кришку горщика, влаштовують феєрверк. Але ще більшої краси моменту додавав гімн містечка Антоніна, що його при цьому виконували.