Читать «Розбійник Пинтя у Заклятому місті» онлайн - страница 111

Олександр Гаврош

Та коли вершини скінчилися і змій із вершником почали задихатися від браку кисню, не лишилося іншого виходу, як махнути через гори, що темніли під ними. Більший страх вбиває менший, і Закрайсвіття зосталося позаду. Золота хмара зупинилася, вражена несподіваним поворотом погоні, але за хвилю відновила переслідування з подвоєним завзяттям. Видно, що й вона вже була на межі сил.

Однак щойно вони подолали пасмо скелястих гір і перед ними затемніли ліси, як почалося щось незбагненне. Золота хмара блякла і втрачала блиск. За хвилину вона цілком позбулася вогненного кольору і стала свинцевою. З неї ринула проливна злива, і була вона звичайнісінькою — мокрою і холодною.

— Гей-го! Вона втратила свої чари! Ми перемогли, братку! — щасливо засміявся Пинтя і поплескав по зеленій лусці дракона. — Усьому поганому кінець!

Але крилатому ящуру було не до втіхи: він хутко знижувався, наближаючись до хвойного лісу. Це можна було назвати падінням, якби змій не тримав свої крила розпростертими, завдяки чому вони все-таки спускалися рівномірно.

— Ой, леле! Щось мені зле, — вигукнув нарешті брат Шарканя. З його пащек полізли клоччя білої піни, а жовті, як топаз, очі, швидко туманіли.

— О, тільки не це! Ти жартуєш, братку?! Надумав мене розіграти? — не йняв віри опришко. — Ми вже майже вдома! Зараз я тебе зі своїми хлопцями познайомлю! Ох, буде райська гостина! Смажений на рожні олень, а не ваші сухі коржики! Ото від’їсися!

— Прощавай, Пинтю! Бачиш, ти боявся, що помреш, а це мене ковтає велике Ніщо. А я теж, як і ти, хотів кохати й мати діток, мов зелені огірочки, — дракон цілком заплющив чотири ока і з його ніздрів повалив густий чорний дим. Він безживно опустив крила і врізався в столітню ялицю, що своєю густою хвоєю врятувала їх від нищівного удару.

Пинтя отямився під деревом. Його бартка лежала за кілька метрів, а пропалений капелюх висів на гілляці. Згори на нього сіявся дощик із хмари.

Розбійник тримався за забите плече, що пронизливо щеміло. Він важко підвівся і озирнувся. Диво-дивне: тіла дракона ніде не було видно. Отакої! Не міг же він відлетіти сам після такого страшного зіткнення! Адже в гарячці верз казна-які нісенітниці! Принаймні міг би попрощатися з Пинтею! Ото вже біда з тими закрайсвітянами — вразливі, як дівчата на виданні. І слова їм зайвого не скажи, бо надуються і аж лускатимуть від образи. Що той Прунслик, що Зелений заєць, що Фаралампас. Усі якісь недоправлені. Хоча є й між ними відважні хлопці. Як той-таки Молибог чи Кудлош. Він би взяв їх до своєї ватаги… А тепер ще й цей дракон! Начебто боєць, а чкурнув, аж закурилося. Ні, щоб по-товариськи чаркою зігрітися, іншого звичаю скуштувати, ні, відразу додому полебедів. Чи покульгав? Як там буде правильно в небесному війську?

Але думка про смерть змія верталася до нього знову і знову. Гаразд, навіть якщо припустимо, він помер, то де, в дідька, його тіло? Я ж, либонь, не настільки осліп, щоб таку груду м’яса не помітити? А може, чекай-чекай… Може, й він на когось перекинувся? Он Золота хмара обернулася на звичайну. Чи ж не тому мешканцям Закрайсвіття і заказана дорога в наші гори?