Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 84

Світлана Талан

Після того, як Уляна і Геник опинилися в зоні бойових дій, де небезпека чатує на кожному кроці, дівчина зробила висновок, що на війні краще нікого не любити, не мати поруч коханої людини. Самотнім на війні спокійніше, простіше, безпечніше: не треба відволікатися, тривожитися про коханих більше, ніж про себе. Чомусь частіше гинули або ті, на кого чекали вдома, або ті, хто мав поряд кохану людину, завдаючи невимовних страждань, що їх не вилікують ані час, ані нові стосунки. А виживали необтяжені близькими взаєминами, неодружені та сироти. Чому так? Можливо тому, що життя вже влаштувало їм випробування на міцність? Чи тому, що їхня місія на землі ще не виконана: хтось мусить знайти своїх батьків, які покинули в дитинстві, інші — одружитися та народити дітей?

Часом Уля навіть шкодувала, що поруч є Геник, і вважала, що зробила помилку, пішовши воювати разом з ним в один батальйон. Навіть не бачачи його, вона весь час відчувала його присутність, небезпеку, яка висіла над ним, і тривожилася. Ішим разом Улянка впевнювалася, що вчинила правильно, саме так, як їй підказало серце.

Втім, війна не залишала багато часу на роздуми, головне було вижити і здобути таку жадану перемогу. Уля гнала геть думки про те, як житиме після того, коли жахіття скінчиться і настане омріяний мир. Не переймалася тим, що робитиме і як складеться її життя, бо мрії розривали снаряди, на них полював ворожий снайпер, чатували численні розтяжки та міни. Чи не стає вона так швидко і не очікувано для себе черствою, не втрачає жіночність? Втішала себе думкою, що на війні потрібен лише холодний розрахунок, продумування кожного кроку, тому не можна піддаватися емоціям, якими наділена жінка в мирному житті. Війна не залишила вибору жінкам, якщо вони взяли до рук зброю, і не треба загадувати про майбутнє, мріяти про те, що може ніколи не здійснитися. Свої мрії до найкращих часів слід сховати у найпотаємніший куточок душі, де не зможе побачити їх сторонній та й самій важко їх розгледіти. А поки що — чіткість рухів, пильність, чоловіча витримка — для війни не існує статі. І все-таки вона відчувала, що додалося сил після того, як побачила сьогодні Геннадія.

Розділ 34

Уночі Вадимові не спалося. Весь час прислухався, але в коридорі було тихо, ніби охоронці кудись щезли. Тішив себе думкою, що ополченці повтікали геть, покинувши місто, але ніч була глухою, місто німувало — ані пострілів, ані вибухів. І жодної звістки від Насті. Спрага мучила неймовірно, і від неї не було порятунку. Якби міг заснути, то думки не крутилися б біля води. Хай про що він думав — усе зводилося до спогадів про воду. Згадував Левка — одразу перед очима поставала річка Борова, тиха, спокійна, як життя до війни. Ось він іде понад берегом, по коліна у воді, зграйка рибок крутиться навколо ніг, сонячні промені досягають дна, і пісок схожий на золото. Він черпає долонями прохолодну воду і хлюпає на Левка. Дитина весело верещить і бризкає на нього водою. Вода зовсім поруч, варто лише простягти руки, зачерпнути її та напитися досхочу. Вадим простягає руки вперед, ще трішки і… руки натикаються на бетонну стіну. Він розплющує очі і бачить чотири стіни, віконце і перші ознаки ранку за ним. Сіро й тоскно. Вадим підвівся і ледь не впав. У голові паморочилося і непривітні стіни хиталися, готові розчавити бетонними брилами. Тримаючись на стінку, Вадим дійшов до крана, повернув. Надія зникла — води не було, жодної краплі. Похитуючись, дійшов до «кормушки», прислухався: десь було чути людські голоси. Він нагнувся до віконця і покликав: