Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 205

Світлана Талан

— А ти повернешся.

— Додому я… повернуся… дощем, — злетіло тихе й останнє з її вуст.

Геннадій змахнув сльози, повернув до себе обличчя сестри. Вона востаннє поглянула на брата, тіло обм’якло, голова відкинулася назад, і погляд зупинився десь там, у небі, куди відлітала її душа і де скопичилися темні хмари.

— Ні-і-і!!! — вирвалося у нього з грудей. — Іванко! Ні-і-і!

Несамовитий крик відчаю полетів угору. Враз небо обурилось, і якась невидима грізна сила розірвала його на шматки, і загримів грім. Знову гримнуло, й уперіщила злива, ніби небеса накопичували воду довгий час, щоб в одну мить обрушити її на землю.

— Господи! За що?! — крикнув Геннадій зводячи руки.

Небо знову невдоволено обізвалося громом.

— Господи! Пробач та прийми її душу грішну! — перехрестився Геннадій. — Боже, пробач і мої гріхи!

Небо заспокоїлось, і дощ стишився. Геннадій нахилився до сестри, прикрив їй повіки, торкнувся губами холодного і мокрого чола. Обличчя дівчини було бліде, спокійне і вдоволене. Геник важко підвівся, взяв на руки ношу і повільно пішов полем. А дощ змивав із землі краплини крові…

Розділ 104

Алла повернулася додому раніше від тітки Катерини. Останнім часом Катерині Максимівні щастило: вона знайшла учнів і тепер займалася репетиторством, що давало додатковий, хоча й незначний, прибуток. Алла бачила, що жінці важко починати нове життя на новій роботі і в чужому місті, але тітка Катерина не скиглила, навпаки, в усьому її підтримувала. Алла згадала, як навесні 2014 року в Луганську вчителька української мови та літератури увійшла до кабінету й побачила на дошці напис великими літерами: «Осторожно! Укропка!» і підпис «Юные ополченцы». Тут Катерині Максимівні морально набагато легше і вона намагається заробити більше грошей, щоб забезпечити нормальним харчуванням та одягом Аллу. Скільки вже разів Алла намагалася довести, що вдягається не гірше за інших дівчаток і нема потреби так багато працювати, але тітка Катерина була невгамовною. Лише тоді, коли Алла заявила, що більше не братиме від неї одягу, жінка трохи заспокоїлася, але ненадовго. За кілька днів заявила, що потрібно збирати гроші Аллі на навчання в інституті.

«Треба приготувати щось смачненьке до приходу тітки», — подумала Алла і дістала з холодильника курячий фарш.

Поки фарш розморожувався в мікрохвильовій пічці, встигла попити чай з бутербродом. Задзвонив мобільник, і Алла зраділа — телефонувала мама.

— Доню, як ти там? — спитала мати.

Алла розповіла, що у них усе гаразд, що тітка Катерина працює до пізнього вечора, намагаючись вдягти її в новеньке і нагодувати смаколиками.

— Шкода, що ми з батьком не можемо нічим допомогти, — сказала мати, — але незабаром у нашій республіці все налагодиться і тоді ми віддячимо Катерині.

— Мамо, у нас все є, не турбуйся. Краще розкажи, як ви?

— Почали виплачувати пенсії та зарплати. Я вже отримала зарплату за жовтень, — похвалилася жінка. — Щоправда, вона мінімальна, але ж наша республіка ще така молода! У нас усе попереду: і розквіт, і мирне життя, і високі доходи. Донечко, ви приїдете на зимових канікулах?