Читать «Простір неспокою» онлайн - страница 44

Василь Головачов

— Я проти, — заперечив Хрустальов. — За інструкцією, під час чергування в залі управління не повинні перебувати сторонні особи, навіть якщо вони спортсмени екстра-класу і кандидати в рятувальники.

Гнат спалахнув: од Хрустальова він такого не сподівався.

Томах уважно глянув на обох,

— Ви що, знайомі?

— Тепер усі знайомі, — знехотя відказав Леон.

— По збірній, — уточнив Гнат.

— Нехай залишається, — втрутився помічник Хрустальова, чорнявий вродливий юнак. — Якщо начальство дозволяє, можна зробити й виняток. Мене звати Рафаель. — Він першим подав Гнатові руку й усміхнувся.

Хрустальов демонстративно відвернувся.

— Що ви не поділили? — шепнув Томах на вухо Ромашину.

Той знизав плечима, хоч і здогадувався про причини такого до себе ставлення колеги по збірній: Аларіка… Гнат не раз зустрічав її у товаристві Хрустальова…

— Ну гаразд. — Томах поглянув на годинник. — Мені час, а ви заберете його на “материк” після зміни.

Гнат, відчуваючи незручність, і злість, і бажання якось примиритися з Леоном, неначе він був винен перед ним, сів у вільне крісло і став розглядати панель поперед себе.

— Візьміть контактор, — підказав йому Рафаель. — На нього сходяться канали прослуховування всіх діапазонів електромагнітного випромінювання і ТФ-спектра. Наша станція розрахована в основному на ТФ-діапазон. Загалом — космос “слухають” автомати, автоматика на СПАСах потужна, проте бувають ситуації, коли благання допомогти може почути й запеленгувати лише людина.

— Менше слів, — буркнув Хрустальов. — Не на спектаклі.

Гнат мовчки дістав з ніші ажурну корону з трьома виводами світлокабеля і підігнав її за розміром голови.

— Перевірка, — кинув Хрустальов, зиркнувши скоса в його бік.

Рафаель увімкнув апаратуру.

Двісті років він плив довкіл Сонця по гігантському колу діаметром сто мільярдів кілометрів, безмовний, холодний, як подих смерті, і сам — смерть! Двісті років витратив він на один виток довкіл Сонця, вдивляючись у пітьму, бездумними “очима” фотоелементів, обмацуючи простір щупальцями локаторів, ловив у перехрестя візирних позначок астероїди, ядра комет (і тоді на короткий час пробуджувався його кристалічний “мозок”, порівнюючи одержані дані з тими, які закладені в ньому) і летів далі, запрограмований нести загибель усьому, що не відповідало на його радіозапит.

Уже відійшли в небуття ті, чий злий геній створив його, зникли з лексикону людей Землі слова “війна” і “гонка озброєнь”, а він усе плив довкіл Сонця, механічний безумець, один з автоматичних апаратів, запущених колись у космос натхненниками й організаторами політичного шантажу, тероризму, геноциду, оповісниками “локальних” і “зоряних” воєн, носіями горезвісного “вільного способу життя”, останніми представниками капіталізму, осатанілими від страху і своїх кривавих замірів.

І ось у супутника знову прокинулась “пам’ять”. На його погрожувальний сигнал: “Дайте позивний!” — відповіді не було. І тоді ракетний супутник-убивця ввімкнув усі свої бойові системи, за хвилину перевірив боєготовність відсіків, визначив точні координати — і пролунав залп. Дванадцять ядерних ракет типу “Хорор” помчали до об’єкта, несучи в своєму череві смерть вагою тисяча двісті мегатонн…