Читать «Момчешки живот» онлайн - страница 385

Робърт МакКамън

140

„Бютифъл Дриймър“ („Beautiful Dreamer“, красив мечтател): сантиментална балада от XIX в.; популярна в САЩ песен, записвана от множество музиканти, сред които горе-долу по времето на Кори Макенсън — Бинг Кросби и Рой Орбисън. Популярно е и изпълнението на Тони Орландо от 1963 г.

141

US ARMY — Армия на САЩ.

142

Голямата червена единица (the Big Red One) — прозвище на 1-ва пехотна дивизия на Военните сили на САЩ; на нашивките на войниците вместо звезда и до днес има червена единица. Пехотинците от Голямата червена единица са се сражавали по време на Първата и Втората световна война, във Виетнам, във Войната в залива, в Косово; днес служат в Ирак и Афганистан.

143

Корндог — типично американско лакомство: набучен на клечка кренвирш, паниран в дебел слой пухкаво тесто.

144

Бяла светкавица — картофено домашно уиски.

145

Джеронимо — вожд на племе от групата на апачите, сражавал се в течение на десетилетия с армиите на Мексико и САЩ при опитите им да завземат териториите на племето; Седящият Бик — вожд на сиуксите хункапапа лакота, оглавявал известно време съпротивата на сиуксите срещу САЩ.

146

Герой от „Изгубеният свят“ на Артър Конан Дойл.

147

„Клорокс“, „Пайн Сол“ — почистващи препарати.

148

„Тъндърбърд“ — луксозен модел на „Форд“, чието производство започва през 1955 г.; първото кабрио с напълно автоматизиран сгъваем покрив.

149

Чарлз Атлас — създателят на бодибилдинга, първият в света културист.

150

„Фиг Нютон“ — десертчета с формата на приплеснати цилиндърчета от бисквитено тесто, увито върху пълнеж от смокиня. Впоследствие марката въвежда и други вкусове.

151

Дон Хо (Доналд Тай Лой Хо) — хавайски певец с китайски произход.

152

Трой Донахю, Юл Бринър — киноактьори; Т. Донахю е смятан за секссимвол на 60-те и 70-те години на XX в., подобна слава е имал и Юл Бринър.

153

„Г-н Сардоникус“ („Mr. Sardonicus“) — хорър-филм от 1961 г., в който главният герой — вследствие на парализа — е с перманентна усмивка на лицето.

154

„Рото Рутър“ („Roto-Rooter“) — американска компания, предлагаща широк набор услуги, свързани с канализацията и водопровода.

155

„Крал Лир“, 4 действие, 1 сцена (Шекспир).

156

Мартин Лутър Кинг — деец за граждански права за цветнокожите в САЩ и знакова историческа фигура от средата на миналия век, печели Нобелова награда за мир през 1964 г.

157

Джордж Корли Уолъс Джуниър е губернатор на Алабама (1963–1967). На 11 юни 1963 г., като акт срещу десегрегацията и записването на чернокожи студенти, застава на входа на една от аудиториите в Университета на Алабама и се налага да бъде отстранен с помощта на федерални щатски шерифи и полиция. Същата година блокира по сходен начин четири различни основни училища в щата.

158

290 паунда — приблизително 130 кг.