Читать «Настане день, закінчиться війна...» онлайн - страница 168

Петро Михайлович Лущик

– Російську мову знаєш? – запитав.

– Нє, – відповів той, захоплений зненацька.

– Нє, – глузливо повторив капітан.

Він відступив від шеренги на декілька кроків.

– Хто ще «нє»? – звернувся він до прибулих.

Більшість підняла руки.

– Так! Солдати! – зневажливо сказав офіцер. – Слухайте мене уважно! Я гвардії капітан Моторін, командир батальону, у якому ви буде воювати. Зараз ви вирушите на передову. Якщо пощастить, вже завтра отримаєте бойове хрещення.

Капітан витягнувся, прийняв струнко і голосно, щоб почули всі, скомандував:

– Батальйон! Направо!

Колона рушила на південь у напрямі далекого лісу, звідки чулася неясна стрілянина.

Одразу ж за невеликою смугою лісу місцевість злегка підвищувалася, а далі, вдалині синіли гори – починалися Карпати.

Йшли мовчки. Ніщо не порушувало тишу, лише далеке відлуння бою, тупіт сотень солдатських ніг і постійне урчання порожніх животів – була вже четверта година, а їх сьогодні ще не годували.

Їм назустріч рухалася інша колона: це поранених у тил вивозили санітарні машини. Грузовики були криті, тому солдати не бачили, що відбувалося за їхніми бортами, але стогони і крики говорили самі за себе.

– Прискорити крок! – передав колоною команду капітан Моторін, який її очолював.

Старшини повторили її.

Звуки бою ставали дедалі виразнішими. Новобранців проймав страх – ніхто з них раніше не брав участі у боях, тому навіть не уявляв, що це таке. Кожен боявся настання цього моменту, коли завтра, нарешті, візьмуть в руки зброю і їх кинуть в бій. Але дійсність виявилася страшнішою за всі найжахливіші сподівання.

Невеличкий ліс закінчився, і колона вийшла на велике поле. На протилежному боці, що був ближче до горбів, кипів бій. Від несподіванки новобранці мимоволі зупинилися. Куди не сягав зір, все, що могло стріляти, стріляло, все, що могло рухатись – рухалось. До вух вражених побаченим солдатів долинали постріли, поодинокі крики «Ура!», невиразні команди, стогони і прокляття – 867-й стрілецький полк проривав знамениту лінію оборони Арпада. У, здавалося б, безсистемному русі величезної маси військ, однак, спостерігався певний порядок, і якщо окремі групи солдатів переміщалися хаотично, все ж відчувався загальний наступ – на декілька бетонних приземистих споруд на тій стороні поля.

Не встигли солдати оговтатись від побаченого, як біля капітана різко загальмував запилений «студебекер», з якого вискочив такий же запилений підполковник.

– Моторін! – звернувся він до комбата зірваним хриплим голосом. – Де тебе носить?!

– Веду мобілізованих у госпчастину.

– Встигнуть ще наїстися! Відставити! Бачиш ось ту вогневу точку? – Підполковник показав на ледь помітний бункер, що плювався вогнем. – Я там поклав дві роти. Наступати ніким, а висоту треба взяти. Наказую: розвернути батальйон і захопити вогневу точку.

– Зрозуміло, – відповів капітан Моторін.

Полковник сів у «студебекер» і знову зник у пилюці, а капітан скомандував:

– Батальйон! За мною! Бігом!

Він вийняв з кобури пістолет і побіг першим. Солдати, нічого не розуміючи, побігли за ним. Майже одразу стрій розсипався. Михайло Засмужний протиснувся до Кудрика.