Читать «Артас: Възходът на Крал-лич» онлайн - страница 108

Кристи Голдън

Сега Артас служеше на Крал-лич чрез един от сержантите му — Властелин на ужаса, почти същия като Мал’Ганис. Това също беше иронично, но не го притесняваше.

— Аз съм Властелин на ужаса като Мал’Ганис. Но не съм твой враг — увери го Тикондриъс.

Устните му се изкривиха по-скоро в презрителна усмивка.

— Всъщност дойдох да те поздравя. Ти уби собствения си баща и предаде земята си на Немъртвите пълчища, като по този начин премина първото си изпитание. Крал-лич е доволен от… ентусиазма ти.

Артас изпита смесено чувство на… болка и щастие.

— Да — каза той със спокоен глас. — Проклех всичко и всички, които някога бях обичал в негово име и все още не чувствам разкаяние. Нито жал, нито срам.

А в дълбините на сърцето му достигна друг шепот, но не от Фростморн — „Лъжец.“

Артас потисна това чувство, а гласът някак си щеше да бъде заглушен. Не можеше да си позволи никаква сантименталност, която щеше да го разяде като гангрена, ако й позволеше.

Тикондриъс явно не забеляза нищо и посочи към Фростморн.

— Руническият меч, който държиш, беше изкован от моята раса преди много време. Крал-лич му даде силата да краде души и твоята беше първата, която взе.

Артас се вторачи в острието, разтърсен от различни емоции. Думите на Тикондриъс отекнаха в съзнанието му: „Открадната душа“. Ако Крал-лич беше поискал душата му в замяна на това да спаси хората, Артас щеше да я даде. Но Крал-лич не я беше поискал, просто си я беше взел. И сега тя беше там — заключена в светещото оръжие, толкова близо до Артас, че принцът… кралят… почти можеше да я докосне. И дали Артас изобщо успя да постигне това, за което се беше борил? Хората му спасени ли бяха? Имаше ли значение?

Тикондриъс го наблюдаваше отблизо.

— Тогава ще я карам без душа — каза с безразличие Артас. — Каква е волята на Крал-лич?

Оказа се, че трябва да подкрепи това, което беше останало от Култа на прокълнатите, за да изпълни по-голямата задача — възстановяването на останките на Кел’Тузад.

Те бяха в Андорал, където той самият ги беше оставил — купчина смърдяща гниеща плът. Андорал — мястото, откъдето беше тръгнало заразеното зърно. Той си спомни за яростта, с която беше повалил некроманта, но не я почувства. По устните му пробяга усмивка. Колко иронично.

След големите пожари от сградите бяха останали само овъглени греди. Тук не трябваше да е останал никой, освен немъртвите, но… дръпвайки юздите, Артас се намръщи. Инвинсибъл спря, толкова послушен в смъртта, колкото беше и в живота. Беше забелязал движение на хора. И малкото проблясваща светлина в мрачния ден угасна.

— Брони — каза той.

Около гробището и близо до една малка гробница стояха мъже в брони. Той хвърли бърз поглед и очите му се разшириха. Не бяха просто живи хора, не бяха просто войници, а паладини. И той знаеше защо са там. Очевидно много хора се интересуваха от Кел’Тузад.

Но Артас беше разпуснал ордена. Не трябваше да има паладини, и най-малко пък тук. Фростморн му прошепна… беше жаден. Артас извади мощния рунически меч, вдигна го във въздуха, за да могат последователите му да го видят, за да се съживят, и после атакува.