Читать «Опасна близост» онлайн - страница 134

Алисън Бренан

– Твоята Бони е страхотно момиче. Успя да се свърже с хижата по радиостанцията днес следобед. С агента на ФБР проучвахме миналото на Дохърти и открихме убийство преди деветнайсет години в Сан Диего. Жертвата е Джинджър Дохърти.

– Майка му?

– Да.

– Защо не го пише в полицейското му досие?

– Защото няма документи, че Джинджър Дохърти има син. Не е подавала данъчни декларации с неговото име или номер на социална осигуровка. В служебното ѝ досие в "Кинг Круз Лайне" е отбелязано, че е двайсет и девет годишна, неомъжена и без деца. Имала е фалшива карта за самоличност и никой не е знаел и дори не е подозирал, че е имала дете. Не е вписала и роднини.

– Какво се е случило с нея?

– Била е наръгана с нож. Живеела с някакъв мъж край плажа между пътуванията.

– Оставила е сина си при стара леля и е работила извън Сан Диего.

– Полицията имала заподозрян. Агресивният бивш любим на госпожа Дохърти, който е бил в града по време на убийствата.

– Убийства?

– И приятелят ѝ е бил убит. Гърлото му е било прерязано. Умрял е бързо. Жената е била наръгана шестнайсет пъти в гърдите и корема.

– Това има ли някакво значение? – попита Блекстоун.

– Арън Дохърти е навършил шестнайсет години предишния ден. И според едната му настойничка, Ани Ериксън, майка му непрекъснато го е разочаровала на рождения ден. Давала обещания, които не изпълнявала.

– Как я е открил? Нали каза, че полицията имала заподозрян? – попита Тайлър.

– Бившият ѝ възлюбен имал алиби и не могли да изтръгнат самопризнания. Наложило се да го пуснат, но все още предполагат, че са заловили извършителя, макар да нямат доказателства. Престанали са да търсят убиеца.

– Как това ще ни помогне сега? – попита Тайлър. – фактът, че е убил майка си, не означава нищо за мен. В момента Дохърти е някъде тук. Може би умира от студ в Долината или се е отправил към някаква цел. Специалните части претърсиха Научната база, но той не е бил там. В Долината живеят повече от десет семейства, които са в опасност, защото Дохърти е на свобода.

– Фактът, че е убил майка си, е важен – обясни Ханс. Стана, взе каната с кафе и напълни чашите на всички, докато говореше. – Разкрива начина му на мислене и показва, че е убиец от много отдавна. Но в никакъв случай не е типичен сериен убиец. Засега подозираме, че е убил майка си и приятеля ѝ, и знаем, че е убил още пет души – Ребека Оливър и приятеля ѝ Трент Блейк, Линкълн Барне и днес Дъг Чапман и Трикси Уебър. И всяко убийство е извършено с определена цел.

– Какво е целял с убийството на Трикси Уебър? – попита Тайлър. – Тя беше инвалид и имаше дъщеря. Не представляваше заплаха за него.

– Нещо ме безпокои около убийствата на бащата и сина Сътън.

Тайлър се намръщи. Джо не се нуждаеше от други трагедии, разпити и ново разследване за смъртта на съпруга ѝ и сина ѝ.

– Какво по-точно?

– Как е разбрал Линкълн Барне къде да намери Трикси и дъщеря ѝ?

– Проследил я е чрез приятели. Може да е откраднал тефтерчето ѝ с адреси и там да е бил адресът на Джо.

– Трикси беше малтретирана. Тези жени имат ниско самочувствие и често се връщат при насилниците си, или защото мислят, че са се променили, или чувстват, че могат да ги променят, ако се държат добре с тях.