Читать «Ерагон. Спадок» онлайн - страница 473

Крістофер Паоліні

— Роране, ні! — знов закричала Катріна. — Захисти себе!

«Він божевільний», — подумав Ерагон, але не наважився втручатися. Якби він зупинив зараз Бірджит, то осоромив би Рорана й народ Паланкарської долини втратив би всяку повагу до його двоюрідного брата. А Роран, як добре знав Ерагон, радше помре, ніж дозволить такому статися.

Та, з другого боку, Ерагон не мав жодного наміру дозволити Бірджит убити Рорана. Тихо проказуючи слова прадавньої мови, він зробив так, як і просив Роран, але при цьому наклав на свого кузена три нові закляття: одне, яке мало захистити його хребет, друге — берегти голову, а третє — внутрішні органи. Інші рани Ерагон при потребі міг би загоїти.

— Усе готово, — гукнув Вершник. Роран кивнув.

— Ну, що ж, — сказав він, звертаючись до Бірджит, — візьми свою ціну, і нехай це буде кінець суперечки між нами.

— Ти не будеш зі мною битися?

— Ні.

Якусь мить Бірджит пильно дивилася на нього, потім кинула свій щит на землю, підійшла до Рорана впритул і приклала вістря меча йому до грудей. Тихо-тихо, так, щоб її міг чути тільки Роран, вона сказала:

— Я кохала Квимбі. Він був моїм життям… і він загинув через тебе.

— Мені жаль, — прошепотів Роран.

— Бірджит, — благала здаля Катріна. — Будь ласка…

Ніхто не ворухнувся, навіть дракони. Ерагон теж затамував подих. Плач дитини — ось єдине, що було чути.

Бірджит прибрала меч від грудей Рорана, взяла його за праву руку й провела лезом йому по долоні. Роран лише моргнув, коли лезо вп’ялося в його тіло, але руки не прибрав.

Темно-червона смуга пролягла через його долоню. Кров потекла й почала крапати на витоптану землю, залишаючи по собі бурі плями.

Бірджит іще трохи потримала меч із яскраво-червоним лезом на долоні Рорана, а потім відійшла назад і опустила його вниз. Роран стиснув пальці. Кров струменіла крізь них.

— Я взяла свою ціну, — сказала Бірджит. — Тепер ми квити.

Вона повернулась, підняла свій щит і пішла назад до міста, а вслід за нею потупцяв Нолфаврел.

Ерагон відпустив Катріну, і вона кинулася до Рорана.

— Ти дурень! — скрикнула вона з гіркотою в голосі.— Ти впертий старий дурень! Дай я гляну…

— Це був єдиний спосіб, — якось відсторонено сказав Роран.

Катріна глянула на рану, і її обличчя враз стало суворим і напруженим:

— Ерагоне, ти повинен загоїти це.

— Ні,— різко сказав Роран і знову стиснув руку. — Ні. Це той шрам, який я збережу, — він роззирнувся навколо. — Чи є якась ганчірка? Мені треба перев’язати руку.

— Відріж поділ сорочки й віддай йому, — наказала Насуада одному зі своїх охоронців.

— Стривай-стривай, — сказав Ерагон, коли Роран почав замотувати тканиною собі руку. — Дозволь мені накласти закляття, щоб не занести в рану якої зарази.

Роран трохи повагався, але таки кивнув і простяг руку Ерагонові.

— Ось так, — мовив Вершник, прошепотівши кілька слів. — Тепер вона не позеленіє, не почервоніє і не напухне, мов свинячий міхур.

Роран тільки буркнув щось, а Катріна сказала:

— Дякую тобі, Ерагоне.

— Тепер ми можемо летіти? — спитала Арія. Усі п’ятеро залізли на драконів. Арія допомогла Роранові й Катріні зручно розміститися в сідлі Фірнена, яке було спеціально обладнане петлями й ременями, щоб тримати додаткових пасажирів. Тільки-но вони як слід умостилися на зеленому драконі, Арія підняла руку: