Читать «Множинність злочинів: поняття, види, призначення покарання» онлайн - страница 8

І. О. Зінченко

На підставі цього визначення можна виділити кількісні і якісні ознаки множинності злочинів.

1. Кількісною ознакою є те, що одна особа (чи група осіб) вчиняє не менше двох злочинних діянь.

2. До якісних ознак належить: а) передбаченість кожного з цих діянь в якості окремого (самостійного) складу злочину; б) ці діяння є юридично значущими; в) немає перешкод для притягнення особи до кримінальної відповідальності за ці діяння.

Розглянемо вказані ознаки більш детально.

Кількісна ознака множинності.

Вчинення однією особою (чи групою осіб) двох чи більше злочинних діянь означає, що це можуть бути як закінчені, так і незакінчені злочини (наприклад, готування чи замах на злочин).

Особа може вчинити ці злочини самостійно або у співучасті з іншою особою, в якості виконавця, співвиконавця, організатора, підбурювача чи пособника.

Особа може вчинити два чи більше злочинів послідовними, різночасними діяннями (скільки діянь, стільки злочинів), а може одним діянням вчиниш два чи більше самостійних, окремих злочини (одне діяння — декілька злочинів).

Якщо злочини вчиняються різночасними діяннями, то в одних випадках, особа може вчиняти злочини до засудження хоча б за одне із них, в інших вчиняти новий злочин після засудження за попередній, під час відбування покарання або, скажімо, після відбування покарання, але до погашення чи зняття судимості за попередній злочин.

Якісні ознаки множинності.

1. Кожне діяння, вчинене особою, має бути передбачене в Особливій частині КК як окремий (самостійний) склад злочину, тобто бути одиничним злочином.

Це можуть бути будь-які поєднання одиничних злочинів: простих зі складними; триваючих із продовжуваними чи складеними тощо. Залежно від об’єкта посягання ці злочини можуть бути тотожними. однорідними чи різнорідними. Вони можуть бути передбачені різними статтями Особливої частини КК, різними частинами однієї статті, навіть однієї і тією самою статтею Особливої частини КК, за умови, що кожний з них має окремий (самостійний) склад злочину.

2. Діяння у складі множинності мають бути юридично значущими, тобто вони повинні зберігати свої юридичні властивості: за жодне з цих діянь не спливли строки давності притягнення до кримінальної відповідальності (ст. 49 КК); особа не звільнялася від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям (ст. 45 КК), з примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК), з передачею особи на поруки (ст. 47 КК), зі зміною обстановки (ст. 48 КК), за наявністю актів амністії чи помилування (статті 86, 87 КК), а так само за раніше вчинений злочин у неї не було погашено чи знято судимість (статті 89–91 КК).

3. Не повинно також бути процесуальних перешкод для притягнення особи до кримінальної відповідальності хоча б за одне із двох вчинених злочинних діянь (наприклад, відсутня скарга потерпілого у справі приватного обвинувачення ст. 27 КПК). Іншою мовою, множинність злочинів буде відсутньою, якщо хоча б за один із двох вчинених злочинів існують підстави, що виключають кримінальне переслідування чи інші кримінально-правові наслідки.