Читать «Множинність злочинів: поняття, види, призначення покарання» онлайн - страница 173

І. О. Зінченко

4. Сутність позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю (ст. 55 КК) полягає у тому, що це покарання не тільки позбавляє засудженого конкретних суб’єктивних прав, які він мав під час вчинення злочину, а й обмежує його правоздатність — можливість претендувати на зайняття певної посади або певною діяльністю на строк, встановлений вироком суду. Призначення цього покарання завжди обумовлено, як зазначено в ч. 2 ст. 55 КК, характером вчиненого винним злочину, який перебуває у безпосередньому зв’язку або з посадою, яку обіймає засуджений, або з діяльністю, якою він займається. Звідси випливає, що і конкретні правообмеження, які становлять зміст цього покарання, тобто характер тієї посади чи вид діяльності, права на зайняття якими засуджений позбавляється вироком суду, можуть бути досить різноманітними.

По-перше, за окремі злочини, що входять до сукупності, або за кількома вироками може бути призначено позбавлення права обіймати такі ж самі за характером посади або особа може бути позбавлена права на зайняття одного й того ж самого виду діяльності. Наприклад, і за один, і за інший злочини (за попереднім і знову проголошеним вироками) особа позбавляється права обіймати посади, пов’язані зі зберіганням, розпорядженням, управлінням та обліком матеріальних цінностей. У такому випадку визначення остаточного за сукупністю злочинів чи вироків покарання, передбаченого ст. 55 КК, труднощів не уявляє, бо суд орієнтується тут лише на строки цього виду покарання і з урахуванням цього призначає його за принципами або поглинення (ст. 70 КК), або складання (статті 70 і 71 КК).

По-друге, за окремі злочини, що входять до сукупності, або за кількома вироками може бути призначено основне чи додаткове покарання, яке хоча і передбачено однією й тією ж самою нормою закону — ст. 55 КК. однак полягає при цьому в обмеженнях різних сфер правового статусу особи, бо стосується заборони обіймати різні за характером посади чи позбавляє особу права займатися різними видами діяльності. Достатньо уявити, наприклад, що за ч. 2 ст. 225 КК особа засуджується з додатковим покаранням у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з обслуговуванням покупців, а за ч. 3 ст. 286 КК позбавляється права керувати транспортними засобами.