Читать «Проектът "Кракен"» онлайн - страница 111

Дъглас Престън

-      Това не е възможно! Не ти вярвам!

-      Попитай го.

-      А мама знае ли?

-      Да. А що се отнася до майка ти, трябва да знаеш, че е било невъзможно да избегне онзи пиян шофьор. Престани да я обвиняваш за проблемите си с крака. И още нещо, трябва ти по-добър ортопед. Ще се погрижа за това по-късно.

Докато Джейкъб гледаше смаяно робота и в объркания му ум се въртяха хиляди мисли, долетя викът на майка му:

-      Вечерята е готова!

-      Слушай внимателно - каза роботът. - Върни ме в килера и не казвай нито думичка на никого - особено на баща ти. А докато вечеряте, го попитай за Андреа. И когато разбереш, че това не е игра, ела тук и ще ти споделя моя план. Опасявам се, че ще се наложи да пропуснеш училище утре. Очакват ни по-важни неща.

38.

- Престани да крачиш напред-назад - каза Мелиса. - Изнервяш ме.

Форд се отпусна тежко на един стол. Бяха минали два часа от изчезването на Дороти. Чакайте да ви се обадя. И как по-точно щеше да им се обади? По скайп? Дали Дороти казваше истината, или пък се опитваше ги излъже? Ами ако я бяха хванали? В такъв случай следваше въпросът кой я е хванал?

-      Барабаниш с пръсти.

Форд вдигна ръка и сви пръсти в юмрук. И как Дороти възнамеряваше да им се обади, след като не разполагаха с мобилни телефони?

Мелиса стана от компютъра, взе бутилката минерална вода, която бе купила от автомата до рецепцията, отвори капачката и отпи.

-      Изглежда, че онези брокери са задействали огромна мрежа от ботове, която да я залови. Мисля, че изчезна някъде в Калифорния, най-вероятно в района на Силициевата долина. Следата изчезна.

-      Е, поне знаем, че не ни е излъгала.

-      Пипнах един от тези ботове и декомпилирах изходния му код. Който и да го е програмирал, е знаел идентификационния код на Дороти и е написал вирус, който трябва да я обездвижи. Става въпрос за много добър програмист. Който освен това разполага с екземпляр от ръководството за програмиране на Дороти.

-      Смяташ ли, че са я хванали? - попита Форд.

-      Бяха я притиснали, а не открих доказателства, че е избягала.

-      Ако наистина са пипнали Дороти... какво може да последва?

Мелиса седна на леглото.

-      Предполагам, че ще пренапишат кодовете ѝ така, че да я използват за свои цели. Могат да изкарат доста пари с нейна помощ. Представи си изкуствен интелект с нейните възможности, който следи финансовите пазари и е в състояние да преодолее всяка защитна стена, да разбие всяка парола, да интригантства, да заговорничи, да краде, да лъже, да шантажира, дори да убива...

-      Те са банкери. Искат само да направят пари.

-      Да, но ако след време им хрумне някоя по-мащабна идея? А може да копират Дороти и да я продадат. - Мелиса замълча. - Помисли само какво биха направили иранците или севернокорейците с подобна програма.

39.

Джейкъб завари баща си на масата с чаша вино пред себе си и последния брой на списание „Ентъртейнмънт Уикли“ в ръце. Никога не го бе виждал да чете това списание.

-      Откривам тук страхотна информация - каза баща му и вдигна списанието. - Актьори, актриси, скандали, най-новите филми и клипове. Страхотна база данни за Чарли.