Читать «Изумрудената буря» онлайн - страница 136

Майкъл Дж. Съливан

— Няма — каза Ройс. — Дръминдор е била саботирана. Когато изпуснат дима при следващото пълнолуние, крепостта ще експлодира, което вероятно ще унищожи и Тур Дел Фур. Сетне армадата може да плува необезпокоявана.

— Какво? — попита Уесли. — Няма как да знаеш това.

Ройс не каза нищо.

— Има — рече Ейдриън.

По лицето на Уесли се изписа разбиране.

— Печатът беше счупен. Прочел си писмото?

Ройс продължи да изследва вратата.

— Как ще експлодира? — попита Ейдриън.

— Комините са били блокирани.

— Не — Ейдриън поклати глава. — Само Грейвис знаеше как да направи това, а той е мъртъв.

— Мерик някак си е узнал. Прави същото, което и Грейвис бе опитал. Блокирал е изходите. Когато се опитат да отворят шахтите по пълнолуние, газът и стопената скала няма да има къде да идат. Цялата планина ще избухне. Това е имал предвид Мерик под накланяне на везните в полза на империята. Делгос подкрепя националистите, финансирани главно от Корнелиус ДеЛур. Елиминирайки Гаунт, те отсякоха главата на бунта. Сега ще му отсекат и краката. Разрушаването на Делгос ще означава, че Новата империя трябва да се разправи единствено с Меленгар.

— Но онези кораби в пристанището не бяха само тенкински. Повечето бяха гхазелски — изтъкна Ейдриън. — Гайл мисли, че ги използва като свои кучета, ала гоблините не могат да бъдат обуздани. Той не може да ги контролира. Империята поднася Делгос на Ба Ран Гхазел. Веднъж сдобили се с тази позиция, гоблините ще станат заплаха за Новата империя, много по-голяма от националистите.

— Съмнявам се, че на Мерик му пука — рече Ройс.

— Откраднал си писмото от мен и си го прочел? — попита Уесли. — И ни остави да го предадем на военачалника, знаейки, че то ще сложи началото на инвазия?

— Нима казвате, че не е трябвало? Това бяха заповедите ви, одобрени от двамата регенти.

— Но даването на Делгос в ръцете на този… този… побъркан… и на Гхазел… това е… това е…

— Това е вашият дълг, който трябва да изпълните в качеството си на офицер на Новата империя.

Уесли беше втрещен.

— Баща ми винаги казваше: „Рицарят изтегля меч по три причини: за да защити себе си, да защити слабите и да защити своя лорд.“ Ала винаги добавяше: „Никога не се защитавай срещу истината, никога не защитавай слабостта у другите и никога не защитавай безчестен лорд.“ Не виждам как някой би видял чест в това да даваш деца на гоблините за храна или да връчиш на тепсия цяло кралство на гхазелските орди.

— Защо го остави да връчи писмото? — попита Ейдриън.

— Прочетох го едва тази нощ, когато спряхме да починем. Това бе последният ми шанс да надзърна. Сметнах, че ако се покажем със съвсем празни ръце, щяхме да бъдем убити.

— Няма да бъда съучастник в това… това… зверство! Трябва да попречим Дръминдор да бъде разрушена — обяви Уесли.

— Нали осъзнавате, че това би било измяна? — попита го Ройс.

— Нареждайки всеки мъж, жена и дете в Тур Дел Фур да бъдат предадени в кръвожадните ръце на Ба Ран Гхазел, императрицата е извършила измяна към своите поданици. Аз съм този, който остава лоялен — лоялен на честта.