Читать «Авемпарта» онлайн - страница 35

Майкъл Дж. Съливан

— Но защо й е на църквата да убива наследника? Не разбирам.

— И до това ще стигнем. Но е достатъчно да се каже, че интересът му към теб и баща ти привлече вниманието ни. Отварата, която Есрахаддон те научи да направиш, докара гибелта на баща ти. Тя замърси кръвта му и го накара да изглежда като наследник на имперската кръвна линия. Когато Брага узна това, той последва каквото смяташе за желанието на църквата и задвижи плановете си за премахване на Амрат и децата му.

— Да не искаш да кажеш, че Брага е работел за църквата, докато е убивал баща ми?

— Не директно — или официално. Но Брага бе много отдаден на вярата си. Той действа прибързано, без да изчака църковната бюрокрация, както я наричаше. Ала епископът и аз говорим от името на цялата църква, когато изразяваме съжалението си от случилата се трагедия. И все пак трябва да разбереш, че не ние стояхме зад нея. Планът на Есрахаддон предизвика смъртта на баща ти. Той използва църквата, както използва и теб.

Ариста прониза с поглед първо архиепископа, сетне Саули.

— Знаели сте за това?

Епископът кимна.

— Как можа да позволиш Брага да убие баща ми? Той ти беше приятел.

— Опитах се да го спра — каза й Саули. — Трябва да ми повярваш. Щом тестът бе направен и резултатът излезе положителен, свиках извънреден църковен съвет, но Брага не можеше да бъде спрян. Той отказваше да се вслуша в думите ми и каза, че съм бил губел ценно време.

Страхът от нейното убийство бе заменен от гняв. Тя се изправи със стиснати юмруци и изпълнени с омраза очи.

— Ариста, зная, че си разстроена и си в пълното право да бъдеш, но позволи ми да продължа — архиепископът я изчака да седне.

— Предстои ми да ти разкрия най-пазената тайна на църквата на Новрон. Тази информация е достояние само на най-висшите членове на духовенството ни. Поверявам ти я, защото имаме нужда от помощта ти и защото знам, че ти няма да ни я предоставиш, докато не узнаеш защо.

Той отпи глътка вино, сетне се приведе напред и заговори с тих глас:

— В последните години на империята, църквата разкрила злокобен план за поробването на цялото човечество. Конспирацията отвеждала директно до императора. Единствено църквата можела да го спре. Тя убила императора и се опитала да елиминира сродниците му, но синът на императора бил подпомаган от Есрахаддон. Наследството му носи силата да призове демоните от миналото и още веднъж да изправи човечеството на ръба. По тази причина църквата търси наследника, чиято екзистенция е опрян в гърлата на всички ни нож. След толкова отминало време, наследникът може и да не е наясно със силата си или дори, че е такъв. Но Есрахаддон знае. Ако този магьосник открие наследника, ще го използва като оръжие срещу ни. Никой няма да бъде в безопасност.