Читать «Авемпарта» онлайн - страница 2

Майкъл Дж. Съливан

Уайът постави шапката си обратно, придърпвайки я леко надолу отпред и накланяйки я малко настрани. Останалата част от гардероба му бе скъп червено-черен жакет и късо контешко наметало. Но липсата на кадифена украса и износените му ботуши издаваха състоянието му. Златната халка, която носеше на ухото си, издаваше още повече; тя бе единственият мост към живота, който бе оставил зад себе си.

— Когато се озовахме в параклиса, кралят лежеше на пода. Мъртъв.

— Виждам, че това не е весела история — каза Уайът, докато подръпваше пръстите на разкошните си червени ръкавици — навик, който издаваше нервността му.

— Стражите чакаха. Те ни завлякоха в тъмницата. За малко да ни екзекутират.

— Съжалявам за злоупотребата с вас, но както казах, аз не съм ДеУитт. Никога не съм чувал за него. Но ако някога пътищата ни се пресекат, със сигурност ще спомена за вас. За кого да предам, че го търси?

— Ририя.

Зад гърба на Уайът светлината на магазина за фураж изгасна и глас прошепна в ухото му:

— Означава двама на елфически.

Сърцето му затупа двойно по-бързо и преди да съумее да се обърне, усети остър ръб да се допира до гърлото му. Той се вцепени, дишайки едва-едва.

— Ти ни изпрати на сигурна смърт — каза гласът зад него. — Ти си посредничил при сделката. Изпрати ни в онзи параклис, за да обвинят нас. Тук съм да ти върна добрината. Ако имаш някакви последни думи, кажи ги сега и го направи тихичко.

Уайът бе добър картоиграч. Познаваше блъфовете и мъжът зад него не прибягваше до такива. Не бе там да го сплаши, притиска или манипулира. Не търсеше информация; бе му известно всичко, което искаше да знае. Гласът, тонът, думите, дъхът в ухото на Уайът — всичко това говореше, че е дошъл да убива.

— Какво става, Уайът? — запита гласец.

Надолу по алеята се отвори врата и светлина оформи силуета на младо момиче, сянката на което полегна върху калдъръма и отсрещната стена. Бе слаба, с коса до раменете и облечена в нощница до глезените, под която се виждаха боси крака.

— Нищо, Али — прибирай се вътре! — извика Уайът, разкривайки изцяло акцента си.

— Кои са тези мъже с теб? — Али пристъпи една крачка напред. Кракът й попадна в локва, която се развълнува. — Изглеждат ядосани.

— Няма да оставя свидетели — просъска гласът зад Уайът.

— Оставете я — помоли Уайът, — тя няма нищо общо, кълна се. Само аз.

— Общо с какво? — запита Али. — Какво става? — тя направи нова крачка.

— Остани на място, Али! Не се приближавай. Моля те, Али, прави каквото ти казвам — момичето спря. — Веднъж направих нещо лошо. Трябва да ме разбереш, Али. Сторих го заради нас; за теб, за Елдън и за мен. Спомняш ли си, когато се заех с онази работа преди няколко зими? Когато отидох на север за няколко дни? Аз… направих лошото нещо тогава. Престорих се на друг и почти причиних смъртта на някои хора. Така получих парите за зимата. Не ме мрази, Али. Обичам те, скъпа. Моля те, влез вътре.