Читать «Силата» онлайн - страница 41

Л. Дж. Смит

Фей потърси подкрепата на старите си съюзници Дебора и Сюзан, но дребното лице на рокерката беше изкривено в гримаса, а ясносините очи на Сюзан бяха безизразни. От тях нямаше да получи помощ.

— Предатели — заключи надменно Фей. Красивите й намръщени устни се свиха, но каза: — Ще дойда… За да ръководя церемонията. Сега се махайте преди някой дежурен да ви е видял.

Обърна се и си тръгна.

Всички успяха да издържат до края на деня, без да се забъркат в сериозни неприятности. Само Сюзан получи задържане след часовете, защото не беше изхвърлила опаковката от едно кексче в кошчето, веднага след като го бе изяла. Беше нарушение тип А.

Вечерта отпразнуваха скромно рождения ден на братята Хендерсън в къщата на Адам. Крис и Дъг останаха изключително разочаровани. Искаха парти на плажа и къпане без бански.

— Искаме див купон — обясни Крис. Адам обаче беше категоричен: „Това или нищо“.

Фей дойде около десет, облечена с черната копринена рокля от нощта на вота.

— По мое време роклята беше бяла — засмя се старата госпожа Франклин, докато я водеше към занемарената дневна с удобните разнебитени мебели. — Времената се менят.

Фей дори не й отговори.

— Тук съм — каза тя и високомерно се огледа. — Да вървим.

Каси проследи с поглед сребърната диадема върху черната коса на Фей, сребърната гривна на заоблената й ръка и изработения от зелена кожа и синя коприна жартиер на бедрото й. Зачуди се как ли изглеждаха истинските инструменти — онези, които първото сборище беше използвало.

Почти не говореха, докато вървяха бавно надолу по „Кроухейвън Роуд“. Диана и Фей бяха начело и Каси долови тихия глас на Диана. Русото момиче носеше бяла торба с всичко необходимо за начертаването на кръга и началото на ритуала.

Стигнаха до кръстовището.

— Трябва ни място, където се срещат три пътя — беше казала Диана. — Трите пътя символизират трите етапа в живота на една жена: девойка, майка и старица.

Тук улица „Марш“ пресичаше „Кроухейвън Роуд“ от север на юг.

— Налага ли се да бъдем точно на пътя? — попита Сюзан. — Ами ако мине кола?

— Ще се махнем. При това бързо — отвърна й Лоръл.

— Мисля, че няма да имаме проблеми — рече Диана. — По това време няма много коли. Хайде, момичета, студено е.

— Церемонията е моя — напомни й Фей и извади ритуалния нож с черната дръжка.

— Не съм твърдяла друго — прошепна Диана. Отстъпи и впери поглед във Фей, докато очертаваше кръга. Каси усети как лицето й пламва. Наблюдаваше Фей да прави нещо, което винаги преди това беше правила Диана и което щеше да прави и сега… ако Каси не се беше намесила. Искаше да поговори с Диана, но вместо това си обеща нещо.

„Някак ще оправя нещата. Фей няма вечно да е лидер. Ще направя каквото трябва“ помисли си тя. И добави, някак разсеяно. — Кълна се във въздуха, водата, огъня и земята.

8

Фей очерта кръг с кинжала, после го обиколи, пръскайки го първо с вода от една чаша, после с дълга запалена ароматна пръчица и накрая с горяща свещ. Това символизираше стихиите, които Каси беше назовала — земя, вода, въздух и огън. В студения нощен въздух Каси долови силния остър аромат на пръчицата.