Читать «Сини Великої Ведмедиці» онлайн - страница 9

Лізелотта Вельскопф-Генріх

Адамс озирнувся, шукаючи очима Гарку, але той зник, немов його поглинула ніч.

Молодий син фермера причинив двері і, пройшовши крізь групки людей, які про щось стиха перемовлялись, важкими кроками підступив просто до Червоного Лиса.

— Ну то як? — грубо спитав він рудоволосого. — Знаєш ти, де лежить золото, чи ні? І якщо ти знаєш про це вже десять років, то на біса було тобі тягати за собою оцих індійців?

— Ех ти, йолопе! — відповів Червоний Лис, ще не зовсім отямившись. — Топ розповів мені все, але його пояснення були дещо туманні й неповні. А тому я вирішив: візьму його з собою, і він, певно, скаже щось точніше. У всякому разі, — голос Червоного Лиса звучав дедалі впевненіше, — у всякому разі, досить з мене й того, що я знаю. Ми спокійно можемо вирушати на розшуки. Панове дакоти разом з Відпочиваючим Бізоном досі перепиняли мені шлях, мені одному, — але нам усім разом не забракне сміливості пробити собі дорогу.

— А син? — вигукнув один з гурту. — Гаррі? Не дуже приємно, якщо він ітиме слідом за нами. Ні, я не приєднуюсь до вас.

— Ну й сиди тут каменем, — з люттю відказав Червоний Лис, — нам і не потрібні такі нікчемні боягузи.

Бен зачинив двері. Деякі з мисливців прерій підійшли до бійниць і пильно почали вдивлятися в темряву ночі. Інші знову поволі зібралися за столами. Червоний Лис нахилився до вбитого і зняв скальп з його голови.

— Непогана здобич, — сказав він цинічно, коли інші з огидою відсахнулись. — Ви усі, наче ті полохливі цуцики, одразу підібгали хвости. Ви боїтесь Гаррі? — Він зловтішно засміявся: — Я ще і скальп Гаррі добуду! На згадку про дружбу. — Він сів. — Двісті років тому благочестиві панотці-паломники краще розумілися на таких справах, ніж ми, — патякав він далі. — Вони дорого платили за скальпи… О, то були добрі старі часи… Бен, мій друже, налий-но мені швидше!

Адамс знову сів на своє місце у кутку. Полум'я смолоскипа над ним повільно згасало, але хазяїн не звертав на це уваги. Син фермера дивився на вождя, що лежав у крові біля його ніг. Голова старого індійця, хоч і страшно знівечена Червоним Лисом, після смерті справляла благородне враження. Вже ні сп'яніння, ні пристрасті не спотворювали цього обличчя. Очі були розплющені, ніхто їх не закрив. І тільки тепер Адамс уперше розпізнав у Маттотаупі батька Гарки і не лише по імені, а й з вигляду. Червоний Лис не тільки фізично вбив Маттотаупу, він ще задовго до цього за допомогою бренді знівечив його дух і характер; але тепер, після смерті, знову постав справжній образ індійця. Цей високий чоловік з відкритими і гордими рисами обличчя був вождем Ведмежого братства. Його так любив син Гарка і так глибоко вірив йому, що пішов за ним у вигнання. Червоний Лис забив батька і змарнував десять років синового життя. Певна річ, Гарка шукатиме тепер найжорстокішої помсти.

Що ж може бути спільного в Адамса з убивцею? Чи йти йому з цим негідником в гори шукати золото? Чого іншого він може сподіватись, як не бути обдуреним, або, може, одного чудового дня й заколеним, коли Червоний Лис захоче загарбати собі все золото? Ні, на це він не піде. Але ж Адамс і Червоний Лис тепер в однаковій небезпеці, і йому вже не вирватись з цієї поганої компанії. Він потрапив у течію, і вона понесла його з собою. Помста Гарки загрожувала всім, хто був спільником Червоного Лиса, а до них належав і Адамс.