Читать «Капітани піску. Габрієла» онлайн - страница 423

Жоржі Амаду

У цьому романі, порівняно з попередніми, більше індивідуалізованих образів героїв-підлітків. Викликає інтерес і своєрідна постать падрі* Жозе Педро, що стає на захист «капітанів піску», допомагає усім, чим може. Колишній падре Жозе Педро, проте, не відмовляється від своїх юних друзів, він глибоко цінує їхню любов і розуміє, що він, єдиний дорослий, якому виявили довіру безпритульні хлопчаки, може й повинен в міру своїх сил допомагати їм. Він бачить свій людський обов'язок у допомозі знедоленим.

У цілому підлітки скептично ставляться до релігійних вірувань всіх напрямів, але все ж з дитячою щирістю й наївністю часом вірять у можливість втручання якоїсь вищої сили, що може раптом змінити їхня життя на краще. Як усі діти на світі, вони ще вірять у казку, у можливість чарівних перетворень і неймовірних змін у їхніх долях.

Падре Жозе користується любов'ю не лише «капітанів піску», а й усіх бідарів околиці. Це добра, співчутлива людина. Такою ж добротою і готовністю завжди допомагати в нещасті і злиднях бідній людині наділена у романі й жриця язичницького культу дона Анінья.

В описуваний письменником час у Бразілії було навіть заборонено язичницькі святкування. Тому перед одним з кандомбле поліція забрала з капища ідола бога Огуна, без якого свято неможливе. Дона Анінья скаржиться «капітанам піску»: «Не дають бідній людині жити… І богу бідняцькому спокою не дають. Бідняк не має права вже ані танцювати, ані співати, ані помолитися своєму богові… Їм не досить убити бідняка голодом, вони ще й святих забирають у нього!» Хлопчаки викрадають Огуна і повертають на місце. Проникливо й виразно звучить у романі й епізод, в якому, вражений темною фігуркою малого Христа при білій мадонні («Бог усміхається, як негренятко»), один з «капітанів» викрадає цю різьблену ікону і ховає в руїнах. (До речі, чорне немовля Ісус яскравий приклад двовір'я.)

«Капітани піску» у творчості Амаду — певний крок уперед порівняно з «Жубіабою» і «Мертвим морем». У ньому хоч і незначна доля фольклорного матеріалу, але виразно відчутні елементи авторського романтичного світосприйняття, що й споріднює цей роман з попередніми творами Амаду. Водночас у «Капітанах піску» намічається новий стиль у творчості письменника. Стає точнішим і критичнішим погляд на суспільство, в якому живуть герої, психологічно глибше вибудовані образи персонажів. Однак наступний твір Амаду «ABC Кастро Алвеса» знову виявився літературною стилізацією під фольклор. Продовження ж лінії «Капітанів піску» і, можливо, саме злиття обох напрямів у творчості письменника й привело його до нового «баїйянського» фольклорного циклу, який почався з «Габрієли» і «Старих моряків».

30-ті й 40-і роки були для становлення сучасної латиноамериканської прози періодом, коли формувалася письменницька свідомість, коли в різних країнах митці слова поступово приходили до усвідомлення необхідності власного бачення світу, яке має виходити з гострих соціальних проблем, з реалій навколишньої дійсності, з одного боку, і з національної духовності своєї країни, з традиції самобутньої народної культури, яка часто далеко відходила від писемної, офіціозної, — з іншого. Звідси — широке звернення до фольклору, намагання по-новому його осмислити і використати як засіб поетики, а не як екзотичний Орнамент. Фольклорний матеріал стає засобом проникнення у народну свідомість, єдиним для письменників шляхом, по якому можна прийти до створення справжньої літератури, національної й інтернаціональної у найвищому розумінні цих слів.