Читать «Поєдинок з абвером» онлайн - страница 74

Андрій Ткаченко

Якась жінка попередила Нінахова, що в школі також квартирують солдати. Розвідники й там прибрали вартового, зайшли до приміщення. Коли солдати прокинулись, очманіло дивлячись на нічних «гостей», Нінахов сказав:

— Село оточене бригадою партизанів. Ваш штаб захоплено. Здавайтесь!

Солдати не стали чинити опору. Вони вже знали про зміщення з поста регента Угорщини Хорті. Їм наказали одягатися. Потім віддали гвинтівки, повиймавши з них затвори, і відвели на збірний пункт до кулеметника.

Село вже не спало. Люди показували партизанам, в яких будинках ночували солдати… Тієї ночі в Сасово група Нінахова захопила в полон, привела в Балаш і передала в розпорядження розвідників 48 угорців. Серед них 8 офіцерів.

Наступної ночі Нінахов із своїми людьми знову з’явився в селі Сасово. З допомогою угорських солдатів Славеця, Кранеца і Фаркаша, які тут виконували завдання комісара, вдалося, як і вчора, захопити в полон чималий загін угорців.

З полоненими добре попрацювали комісар Грнгор’єв і командири розвідувальних груп Світлов та Артинський. Люди охоче ставали на шлях боротьба проти німецькнх та угорських фашистів.

Згодом полонених звели а окремий батальйон. Він влився в партизанський загін і брав участь в боях проти гітлерівських військ.

НАЗУСТРІЧ СМЕРТІ

Фронт уже наближався до району, де діяв загін Морського. Обстановка ускладнювалась, почастішали диверсії, гарячі сутички з гітлерівцями, а Центр давав усе нові й нові завдання.

«Командуванню Радянської Армії потрібна всебічна інформація про розташування гітлерівських військ, їх кількість, технічне озброєння та про оборонні укріплення в районах можливих боїв — Банської Бистриці, Комарна, Братіслави… Одночасно посильте диверсійну діяльність на залізницях та шосейних шляхах. Використовуйте всі засоби для затримання і знесилення ворожих військ, що перекидаються на фронт».

Відповідно до обстановки за кожною групою була закріплена певна ділянка роботи. При цьому командир враховував досвід, здібності й можливості груп та їхніх керівників.

Як тільки згустились сутінки й затопили гірські долини, з Козиного Хребта, де розташовувався табір загону, в різні напрямки потягнулись вервечки людей. Їхні постаті майже зливались Із сніговою білішою, і тільки де-не-де поверх маскувальних халатів брудними плямами сіріли мішки з вибухівкою.

У групі Федора Володченка було четверо. Двоє тутешніх словаків — Позеф Ямришко та Фраішішск Ми-ханліна — добре знали місцевість, де намічалась операція, мали там надійні зв’язки. Третій — Володимир Свита — володів німецькою новою. А четвертим був сам командир, колишній залізничник, майстерний підривник. Їм доручалось особливо відповідальне й дуже небезпечне завдання — перекрити важливу ділянку залізниці між гірськім тунелем та залізничним мостом. Усі підступи до мосту та входів тунелю гітлерівці замінували, тому вважали їх неприступними.

І ось «представник» банськобистрицької жандармерії пан Марко (Володченко) в цивільному одязі, з великим чорним портфелем у супроводі двох жандармів і перекладача пізнього вечора прибув у село Ульмамка, розташоване поблизу залізниці. Особа кожного з них і мета появи підтверджувались відповідними документами. Приїжджі непомітно зайшли до будинку колійного майстра Спишека і там зупинилися.