Читать «Поєдинок з абвером» онлайн - страница 72

Андрій Ткаченко

Після розмови із Зіною Григор’єв запропонував:

— Поки що житимете нелегально в надійних людей. Відпочинете трохи після фашистських тортур. Треба почекати, доки не зміняться обставини, що склались у зв’язку з вашим арештом і викупом з тюрми. Така вказівка Центру. Згодом знову виконуватимете завдання радянської розвідки в тилу фашистів.

СВІТЛИЙ РАНОК

У Татрах вирувала хуртовина. Невелике гірське село Балаш, здавалось, геть засипане білим, м’яким снігом. Наметені гриви химерами звисали з дахів. Ледь помітна стежка вела до будинку біля високої скелі на околиці. Тут ще з ночі розташувався штаб загону особливого призначення. Щоб уникнути переслідування карателів, люди вимушені були залишити лісовий табір.

Морський, що вже встиг відігрітись у хатньому затишку, повідомив про одержання нової радіограми з Центру.

В ній пропонувалося: негайно зайнятись угорськими військовими частинами, розташованими в районі діяльності загону; вивчити ставлення до перемир’я між Радянським Союзом і Угорщиною захоплених загоном угорців;, підготувати й заслати людей в угорські частини, що продовжують перебувати в складі німецької армії, для підготовки розкладу цих частин, переходу на бік партизанів і Червоної Армії. Проводити розвідувальну й диверсійну роботу проти гітлерівців. Добуті розвідувальні дані військового характеру доповідати без затримки.

— Григорію Миколайовичу, — звернувся Морський до комісара, — мабуть, займешся цією справою ти, адже керуєш політичною і розвідувальною роботою. Тобі, як то кажуть, і карти в руки. Підключи до завдання розвідників Світлова, Артинського, групи захоплення Володимира Нінахова та Василя Чекіна…

Григор’єв підійшов до столу, взяв радіограму, мовчки прочитав, дістав сигарету. Але перш ніж прикурити, підніс вогонь запальнички до радіограми. Золотисто-сизий клапоть полум’я захитався в його руці над бляшанкою з недокурками. Він про щось зосереджено думав, поки догоряв папір, а потім тихо, немов сам до себе, сказав:

— Усе зрозуміло. Сьогодні ж займусь підготовкою.

…Морозної ночі Володимир Нінахов з дев’ятьма партизанами вирушив у район Банської Бистриці. З групою радянських бійців на операцію йшли словаки Рудольф Ключар, Лацо і Яиош Кураші, Францішек Паловскі. В селі Сасовській Долині від місцевих жителів розвідники дізналися, що за кілька кілометрів від Банської Бистриці в селі Сасово розквартировано угорську військову частину з штабом і транспортом…