Читать «Нащадки «Білого Хреста»» онлайн - страница 145

Віктор Тимчук

— Ах, не згадуй, азіз… — Івардава вчепився руками в своє густе смоляне волосся й захитав головою. — Не згадуй… Нема мені… Все через неї…

Я вийняв з кишені зелену вовняну нитку, почав накручувати її на палець. Гурам з острахом стежив…

— Починай, я тебе слухаю. Ти ж мужчина, — ущипливо мовив.

Івардава зігнувся, вперся ліктями в коліна — тримався руками за голову.

— Розкажу… — важко зітхнув. — Я з Настею… Настею Вакулівною… Ох і жінка… Вона приходила до мене в номер, коли Арчіл торгував. А як взнала про наш від'їзд, дуже засмутилась, просила хоч іще один ранок побути з нею. Я й не пішов з Арчілом, вірніше — він сам не захотів. Здогадувався…

— Про що ти говорив з нею?

— Настя цікавилася нашими звичаями…

— А про твоїх родичів розпитувала?

— Питала, чи маю сестер, братів, дядьків.

Недарма питала, подумав, згодилося для фальшивої телеграми. Ну й Настя Вакулівна! А Гурам і досі не запідозрив її.

— А чому ти відразу не признався?

— Було… соромно, і ніби я винний, Арчіл… без мене… Не прощу собі, не прощу… — із силою вчепився у волосся.

— І не прощай, — повторив я без співчуття. — То Настя Вакулівна навела на Белішвілі вбивцю.

— Настя?! — витріщився на мене.

— Вона, Гураме, вона, і телеграму підробила, і навмисне тебе… — Мені кортіло сказати «приспала», але пожалів його. — Словом, обвела круг пальця.

— Настя… — повторив Івардава у відчаї й зі стогоном впав на ліжко — закачався по ньому, заскреготів зубами. — А вона ще вчора… приходила…

Я все сказав. Висновки він зробить сам.

63.

Через тиждень, коли я вже займався іншою справою, мені подзвонив слідчий прокуратури Махов і запросив до себе на 20.00. Признатись, я з нетерпінням чекав зустрічі з ним, бо після затримання всіх злочинців багато фактів залишилося для мене нез'ясованими. Надто турбувала доля Юрка — сина Катерини Андріанівни, викраденого Баглаєм.

Отож у точно призначений час я переступив поріг кабінету слідчого. Хоч на Глібові й позначилась утома (трохи схуд, і синці під очима), зате сірі допитливі очі збуджено сяяли й увесь він вилучав задоволення, навіть погорду. І було чого: перед ним на столі лежали чотири томи справи, наслідки роботи нашої бригади, в якій я не з власної волі виявився на вістрі розслідування.

— Сідай, Арсене, сідай, — тепло запросив мене, увімкнув настільний вентилятор. — Ох і задуха…

Я примостився на широкому підвіконні, де знадвору з густого й лапатого листя каштанів хоч трохи тягло прохолодою. Махов поклав руку на справу.

— Тепер, майоре, останнє слово за судом, — урочисто сказав.

Я здивовано звів брови. Гліб посміхнувся, приклав пальця до губ.

— Тсс, чув, декому позачергово підвищать звання. Вже готують туди документи, — красномовно глянув угору. Я зовсім не чекав на відзнаку своїх заслуг, тому зніяковів. Гліб помітив моє знічення. — Ну, це між іншим. Значить, так: хто і за що вбив прибиральницю фотографії Віру Кодолу?

— Звісно, Личаков, — відповів я.

— Правильно. Він зробив її своєю коханкою. Іноді вона ночувала у нього. Якось напідпитку Петро встав серед ночі й почав писати отой щоденник. Віра прокинулась, тихо підійшла ззаду, прочитала — і… Тіло вивіз у бочці золотар Халазій. Щоб відвести від себе підозру, Петро вбив Костю Забильняка — продавця комерційного магазину «Бакалія», якому подобалась Віра, і пустив чутку, ніби вони кудись втекли. Далі… — Гліб не міг сидячи розповідати, тому звівся й заходив кабінетом. — Далі, Арсене. Ти відвідав фотоательє і розмовляв з Ламбуцьким. Вас підслухала приймальниця замовлень Меденець, стара знайома Баглая, спродувачка краденого. Сповістила його. Він наказав Тягуну прибрати Личакова. Феофан заманив хворого, а Борис убив.