Читать «Нащадки «Білого Хреста»» онлайн - страница 143

Віктор Тимчук

Вона першою привіталась, і я сів навпроти неї — біля столу.

— Ось я знову тут, — сказав їй. — Мене цікавлять два грузини. Де вони зараз?

— Вже виписались і, мабуть, поїхали додому, — відповіла своїм глибоким, грудним голосом. — А… а що сталося?

— Біда, Насте Вакулівно, — я скрушно похитав головою.

— Господи!.. — Чергова у відчаї притисла руку до високих грудей. — Якась напасть на них. Той Реваз звечора кудись подівся, а другий, Додо, сьогодні вранці поговорив з жінкою по телефону і пішов.

— Значить, дзвонили йому?

— Еге, голос бридкий, старечий, — охоче розповідала, продовжуючи в'язати.

— Він мав сьогодні забрати гроші з книжки. Багато вони наторгували?

— Хвалився, чула, тисяч п'ятдесят. І живуть же люди! — позаздрила.

— Не приводив той Додо кого-небудь до себе?

— Намагався, молодицю. Я не пустила. А потім до мене… — Чергова соромливо потупилась, прошепотіла: — Безсоромник він… У мене ж чоловік.

Яка впевненість і витримка! І заздалегідь продуманий непевний слід — дзвінок якоїсь старої. Ні, не вона те вигадала.

— Гроші розбещують і чоловіків, і жінок, — зауважив я. — А телеграми йому не приносили?

— Телеграми? — Палига замислилась, бо цього разу телеграма не передбачалась, але була велика спокуса приплести ще й її. — Телеграма… Еге, три дні тому.

— Від кого?.. Дай боже пам'яті… Ага, просив того Додо якийсь Тарасюк приїхати до Києва, — нарешті пригадала Настя Вакулівна.

Яка чудова імпровізація! Ні, я недооцінив її здібностей: Тарасюків у Києві, як Іванових у Москві, тисячі. Спробуй перевір!

— Точно Тарасюк?

— Тара…

Чергова затнулась, немов хтось невидимий міцно зціпив їй губи, і з її рук вислизло в'язання, а карі очі вибалушились, зробилися негарними, і вона поволі зводилась, п'ялась угору, невідривно дивлячись позад мене, на сходи… Я не оглянувся — знав, по них підіймався воскреслий Гветадзе. Палига вчепилася пальцями у комір блузки, шарпнула його і впала долу, зомлівши…

Залишили її під наглядом Бунчука, а самі відправились на ринок подивитися, хто працював замість Невори у павільйоні прокату вагівниць. Звичайно, ми здогадувались, але хотіли переконатися. Базар запруджений вантажними машинами з молодою цибулею, капустою і редькою. У клітках збуджено крякали качки й кудкудакали кури, в повітрі кружляло пір'я, й навколо стійко тримався велелюдний гомін.

— Вах, генацвале, ніколи б не подумав на Настю… — не міг заспокоїтися Гветадзе. — Наводити бандитів…

Біля вікна видачі вагівниць кілька жінок. Здалеку чулося бряжчання металевих шальок. В отворі хирлява, незугарна постать контролера Палиги, чоловіка чергової, в чорному бахматому халаті й кашкеті з ґудзичком, його бліде обличчя при ясному дні скидалося на гіпсову маску. Чи зв'язаний цей хворий чоловік із Тягуном і його сином Борисом, Євою і Неворою? Може, Настя не повідомляла про свої злочинні справи? Однак доведеться допитати і зробити обшук на квартирі.