Читать «Нащадки «Білого Хреста»» онлайн - страница 141

Віктор Тимчук

Вона бігла до провулка, її чорне волосся ніби рвана шматина, вилося за нею. Не чекаючи, доки зовсім спиниться наша машина, я вискочив і кинувся навперейми, Встиг краєм ока побачити, як відчинилися дверцята сірої «Волги», а з «уазика» вискочив Кузьменко з Букетом.

Попереду метлялося смоляне волосся, я виразно чув важке, засапане дихання дівчини. Ще мить — і вхоплю за плече. Простяг руку — дівчина рвонулася з останніх сил, зойкнула, і в моїй руці залишилося… Парик! Вона була в парику! Натомість по її плечах розсипалось золотисте, кольору стиглої соломи, волосся. Я наздогнав дівчину і таки вхопив за плече. Вона заточилася, окуляри брязнули на землю… Переді мною спотворене люттю й ненавистю обличчя… Я вражено дивився на нього…

Єва!.. Мені наче одібрало мову.

— Гад… гад… вислідив… — злісно і з відчаєм виштовхнула вона з грудей.

В мене боляче стислося серце, й стало гірко на душі, чомусь пойняв невимовний жаль. Надбіг Кузьменко, і я пішов до «Волги».

Серед оперативників помітив рудоволосу голову Додо. Живий! Заглянув до салону. Там скоцюрблений, з насунутим на обличчя капелюхом молодик у картатій сорочці без ознак життя. У спинці заднього сидіння стирчав стилет з руків'ям із кольорового плексигласу. У Гветадзе яріла пляма крові на лівій лопатці. Біла теніска в тому місці розтята. Пазов порався біля аптечки.

— Чого він?.. — запитав Скорич у Додо, кивнувши на молодика.

— Знепритомнів. Ударив його по шиї. — Гветадзе нахилився, і хлопці обережно стягли з нього теніску. — Трохи зачепив…

Рана справді невелика — поріз шкіри. Яків обробив її йодом, наклав пластир. У Бунчука знайшлася формена сорочка.

— Що це у тебе, Арсене? — Махов показав на мою руку.

Я глянув — парик і з огидою кинув його у «Волгу».

Кузьменко привів Єву. Всі повернулися до неї. Перукарка нахабно, презирливо мружилась…

Заворушився молодик. Скорич скинув з нього капелюха — Невора! Невора з павільйону прокату вагівниць! Посоловілими очима він дивився на нас.

Над його зап'ястям зімкнулися наручники.

Хоч і вдало закінчилась операція, проте задоволення я не мав Мабуть, через те, що чорноволосою дівчиною виявилась Єва. Коли б не знав її… Як вона стала спільницею злочинців?

61.

В машині Гветадзе розповідав:

— Признатися, генацвале, я не вірив у чорноволосу дівчину. Лише коли вийшов з ощадкаси і побачив її — зрозумів: справжня гра почалася. Вах, яка красуня!.. Ну, ми розговорилися, запросила до себе. А тут ще й «Волга». Я вдав, ніби зовсім втратив розум. Посадила ззаду, мовляв, подалі від знайомих, чоловік у плаванні… Словом, забила мені баки. Коли сідав, сперся рукою на спинку і випадково намацав під чохлом стилет. Нехай. Ідемо, балакаємо. І так між іншим каже, щоб часом не зустріти брата, він дуже строгий, але вона його якось обмане. Ага, брат. Вже й передмістя. І раптом з-за стовбура гевал. Надя…

— Надя? — перепитав я.

— Еге, кацо, Надією назвалась вона. Ну, Надя ніби перелякалась: брат упізнав, треба зупинитись. Гальмує. Він плюхнувся до мене й почав сваритися, погрожувати обом. А потім змирився, сказав «чорт з вами» і кладе руку позаду мене, де стилет. Я стримуюсь, не виказую хвилювання, чекаю, коли він… І як тільки різко здійняв руку, я нахилився вперед, ударив його ліктем по шиї. Надія звереснула, машина туди-сюди, а далі…