Читать «Таємниця Золотого Будди» онлайн - страница 41

Йозеф Несвадба

2

Хоч він двічі кашлянув на ганку, тричі постукав і якомога повільніше відчиняв ворота Павлатового будинку, закоханих він все-таки застав у обіймах.

Був пізній вечір, у кімнаті горіла тільки свічка, а вони тулились у кутку одне до одного, наче їм зовсім не заважали убивства і підозри, що тяжіли над ними. Голан схаменувся перший.

— Альбінка нічого не знає про Будду.

— Тато ніколи про нього не говорив, — похитала головою дівчина. — А до Риссігів ходив, це правда. Я тоді так переживала, бо догадувалась, що вони домовляються про щось. Тато кілька разів готувався до цих візитів. У Танвальді він навіть купив собі цілий комплект твердих комірців…

— А з червня минулого року він уже не ходив туди?

— Не знаю. Але від минулого літа я вже не крохмалила комірці, як раніше. Він перестав одягати їх, але настрій у нього став кращий. Слово честі, я ніколи не бачила його таким веселим, як оті кілька тижнів напередодні страйку.

— Звичайно, він, мабуть, думав, що Риссіг у нього в руках. Не чекав, що фабрикант може піти на все.

Красл сів на стілець, обхопивши голову долонями. Як, власне, встряв він у цю історію? Чого сушить він собі тут голову над цими клятими загадками? Може, справді доктор X. вирядив сюди саме його, бо знав, що Красл завжди прагне докопатись до суті справи, любить розбирати всілякі чвари і суперечки між людьми у себе на селі.

— Ану згадайте, Альбінко, чи не було у вашого батька якоїсь потаємної схованки, про яку ніхто не знав і де він зберігав гроші або документи…

— Але там нічого не було.

— Як це не було?

— Він завжди ховав гроші у коробці з шафраном. Але я там знайшла лише чотири гульдени та якусь заявку на товар.

— А можна нам подивитись, де вона, та коробка з шафраном? — запитав Красл, в якому знову прокинулась надія. Альбіна повела їх у крамничку. За ці кілька днів повітря тут стало задушливим. Запах квашеної капусти перемішався із запахом мила, часнику і зіпсованої цибулі. Коробка з шафраном була біля самого прилавка, велика бляшана коробка, на якій від руки було намальоване негритятко із списом, що гналося за тигром. Альбіна перевернула бляшанку, відкинула кришку, висипала пакетики шафрану і показала денце. Потім одним рухом вона витягла і денце, між ним і другим денцем не було нічого.

— Треба шукати! — вирішив Голан. — До ранку ми повинні таким же чином перевірити всі коробки в крамниці, промацати кожен пакетик.

— А товар? — нагадала Альбіна.

— Товар також перевіримо, — запевнив її Голан і, наче на підтвердження своїх слів, миттю розірвав мішечок з крупою. Манка дощем розсипалась по кімнаті, а Альбіна з сумом подивилась на свого коханця.

— Ну, а я піду подивлюсь у саду і попід хатою, — сказав Красл, не бажаючи заважати закоханим. — А завтра вранці я прийду знову.

Але Альбіна запротестувала. Вона хотіла, щоб вчитель ночував у крамниці. Голан однаково мусив вночі йти до свого сховиська під Велетенським верхом, бо залишатися тут йому не можна. Рано чи пізно жандарми прийдуть розпитувати її, це вже напевно. Отже, хай Красл поки що мешкає тут. Він змушений був погодитися. Альбіна наполягала так, наче просила когось із своїх родичів. Вчителя це потішило. Давно вже його жодна дівчина так не умовляла.